APIA a început controalele la crescătorii de oi și capre, care au depus cerere de subvenție

Facebook
Twitter

În această perioadă se desfăşoară controlul la faţa locului în exploataţiile de ovine şi caprine, pentru care au fost depuse cereri de solicitare a Plăţilor naţionale directe complementare, sector zootehnic, în anul 2013, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

În cadrul controlului la faţa locului echipele de control APIA verifică următoarele elemente:

a) existenţa reală a efectivului total de animale pentru care s-a solicitat prima pe cap de animal;

b) identificarea animalelor în conformitate cu legislaţia în domeniu, după cum urmează:

  • Ø identificate cu o crotalie auriculară simplă, având imprimat un cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute până la 1.01.2008;
  • Ø identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 1.01.2008 – 31.12.2009;
  • Ø identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1.01.2010.

c)    corespondenţa dintre efectivul înscris în cerere şi efectivul existent în exploataţie, la data controlului.

Efectivul de femele ovine/caprine pentru care crescătorii au solicitat prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, pe perioada de retenţie, respectiv până la data de 3 august 2013 inclusiv.

Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii) sau incorect identificate sunt animale nedeterminate, care generează penalitaţi sau excluderi de la plată, după caz.

În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin  care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibilă.

Termenul limită până la care echipele APIA pot efectua controlul la faţa locului, în exploataţiile de ovine şi caprine, este 3 august 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE