ANSVSA

ANSVSA se întărește cu fonduri europene

Facebook
Twitter

La sediul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), a avut loc deschiderea oficială a proiectului „Pilot project on the implementation of SSD2 in the frame of the electronic transmission of harmonized data collection of analytical results to EFSA -OC/EFSA/DCM/2013/05-CT03”, semnat între EFSA şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Proiectul este finanţat integral de Comisia Europeană, valoarea acestuia fiind de 88.000 de euro, iar perioada desfăşurării este de 26 de luni.

Delegaţia, care a reprezentat Romania la acest eveniment, a fost condusă de către preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu.

„La finalizarea acestui proiect, România va avea implementat un sistem de raportare automată a datelor analitice obţinute în urma investigaţiilor de laborator. Aceasta se va realiza prin extragerea în timp real a datelor din sistemul informatic de management al laboratoarelor din Romania (ATLAS vet LIMS) şi transmiterea acestora către EFSA, într-un format electronic unitar la nivel european”, a anunțat ANSVSA.

Prin implementarea acestor tipuri de proiecte, finanţate integral din fonduri europene, se urmărește ca România să dezvolte la nivel european sistemul de comunicare cu instituţiile Comisiei Europene. Astfel, proiectul vizează armonizarea colectării, de la statele membre, de date analitice de măsurare a prezenţei substanţelor chimice nocive sau benefice în produsele alimentare, hrană și apă. SSD include o listă de elemente de date standardizate (articole care descriu caracteristicile probelor şi a rezultatelor analitice, cum ar fi: ţara de origine, produs, metodă analitică, limita de detecţie, rezultat, etc …), terminologii unitare, precum şi regulile de validare, pentru a îmbunătăţi calitatea datelor.

Acest sistem îşi propune să dezvolte un model generalizat, de armonizare a colectării unei game largi de măsurători în domeniul produselor alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE