ANSVSA: Romania nu mai are statutul de tara libera de pesta porcina clasica. Cum va afecta acest lucru exporturile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Suspendarea statusului de tara libera de pesta porcina clasica nu afecteaza comertul intracomunitar cu porci vii, carcase si prodse provenite de la acestia, aplicandu-se in continuare prevedreile Deciziei nr.764/2013 privind privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice. Raman in continuare restrictiile impuse de prevederile Decizei 709/2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane.

In urma misiunii Oficiului International de Epizootii (OIE) din perioada 8-12 mai 2017, pentru evaluarea respectarii de catre Romania a prevederilor relevante ale Codului Terestru OIE, Romania a fost recunoscuta oficial ca tara libera de PPC in mai 2017. Pe baza recomandarilor misiunii, Romania a fost solicitata sa prezinte un plan de actiune si rapoarte de progres ulterioare, cu privire la modul in care recomandarile au fost abordate si implementate in teren.

Comisia Stiintifica a OIE pentru Bolile Animalelor (Comisia) a examinat raportul privind progresele din misiune si luand in considerare focarele de pesta porcina africana la porcii domestici din Romania, a sugerat ca Romania sa adauge si sa extinda recomandarile misiunii anterioare pentru a include consolidarea biosecuritatii in exploatatiile nonprofesionale, deoarece este o cerinta cruciala pentru prevenirea si depistarea precoce a PPC.

In februarie 2018, Comisia a recomandat, de asemenea, desfasurarea unei alte misiuni de monitorizare a punerii in aplicare a masurilor prezentate de Romania in teren.

In cadrul sedintei din septembrie 2018, Comisia a considerat informatiile din raportul de progres depus de Romania insuficiente pentru a demonstra consolidarea biosecuritatii in exploatatiile nonprofesionale. Comisia a recomandat ca misiunea in Romania, de monitorizare a implementarii masurilor pentru mentinerea statutului de PPC liber recunoscut oficial, sa reprezinte o prioritate.

Prin scrisoarea oficiala din data de 25.03.2020, primita din partea OIE, am fost informati despre decizia Consiliului Stiintific al OIE, referitoare la faptul ca, Romania nu indeplineste in totalitate dispozitiile relevante din Codul de sanatate al animalelor terestre, pentru mentinerea statusului oficial de tara libera de pesta porcina clasica (PPC).

Acesta scrisoare a fost primita in urma misiunii de evaluare efectuata de catre expertii OIE in Romania, in perioada 20.01.2020 – 23.01.2020, misiune unde au fost implicati reprezentanti din cadrul MADR-ANZ si ANSVSA.

Romania a fost evaluata pentru perioada 2017-2019, si s-au avut in vedere urmatoarele aspecte:

evaluarea sistemului de detectie timpurie a bolii;

nivelul de biosecuritate si masurile de control applicate pentru depistarea preventiei virusului, in caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice in exploatatiile non profesionale;

evaluarea documentatiei, procedurilor si sistemelor in vigoare privind identificare porcilor;

controlul miscarii porcilor;

practicile de reproductie si de sacrificare a suinelor in special din exploatatiile non profesionale, in conformitate cu prevedrile Codului de sanatate al animalelor terestre (OIE);

evaluarea aplicarii normelor de biosecuritate si getsionarea procedurilor de informare, supraveghere si inspectie;

evaluarea sistemului de supravgehere pentru pesta porcina clasica existent luand in considerare prevederile Capitolului 1.4 si 15.2 din Codul de sanatate al animalelor terestre (OIE);

evaluarea datelor, activitatilor si strategiilor de supraveghere a bolii, planului de contingenta, manualului operational si controlului bolii la toate nivelurile sistemelor de crestere a porcilor, pentru a prevenii introducerea virusului in tara.

Mentionam ca, referitor la comertul cu suine vii si carcase provenind din fermele comerciale, stabilit prin masurile cuprinse in Decizia nr. 764/UE/2013 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice in anumite state membre raman neafectate de suspendarea acestui status de liber de PPC.  In Romania, comertul cu suine vii, carcase si produse provenite de la suine raman in continuare sub restrictiile referitoare la acest comert intracomunitar si de export stabilit prin Decizia de punere in aplicare nr. 709/2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane in anumite state membre si de abrogare a Deciziei de punere in aplicare nr.2014/178/UE.

Concluzia generala in urma misiunii OIE, efectuata in Romania, a fost necesitatea imperioasa de crestere a nivelului de respectare a regulilor de biosecuritate privind cresterea porcilor la nivelul  gospodariilor populatiei,  a interdictiei  privind reproductia suinelor in acest sector, redimensionarea numarului de ferme necomerciale, recomandarea sacrificarii porcinelor crescute in sistem gospodaresc prin abatoarele autorizate supuse controlului sanitar veterinar, toate aceste masuri avand ca scop eficacitatea masurilor aplicate la nivelul autoritatilor sanitare veterinare.

Aspectele urmarite in urma misiunii OIE au fost activitatile serviciilor veterinare si ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru perioada 2017-2019.

Comisia Europeana nu a schimbat masurile impuse Romaniei prin Decizia nr.764/2013, mentinand in continuare aceste restrictii si masuri de supraveghere, atat privind PPC cat si privind pesta porcina africana(PPA).

Schimburile intracomunitare in cadrul Uniunii Europene au fost supuse restrictiilor Deciziei nr.764/2013 si ale Deciziei nr.709 din 2014.

Dorim sa subliniem un fapt foarte important si anume ca, actiunile de control a bolilor cu difuzibilitate mare, efectuate la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si implementate prin autoritatile veterinare locale competente nu pot avea succes fara  sustinerea din partea  institutiilor cu responsabilitati in actiuni de combatere a bolilor, cum sunt:  Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, alte institutii implicate.

Totodata este absolut necesara implicarea crescatorilor de porcine atat din sectorul comercial cat si cei din sectorul privat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE