Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Satu – Mare, au pus in evidenta prezenta virusului pestei porcine africane, intr-o proba recoltata dintr-un salam, confiscat de la un cetatean din Ucraina.

Respectivul produs facea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, in data de 26 martie, de catre autoritatile vamale.

Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor din cadrul Postului de Inspectie la Frontiera Halmeu (judetul Satu-Mare), care le-au trimis D.S.V.S.A. Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.

Probe recoltate din acest produs se trimit la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, Laboratorul National de Referinta pentru pesta porcina africana, pentru confirmarea diagnosticului.

Virusul provine din Ucraina

Acest rezultat de laborator vine in spijinul ipotezei rezultate in urma investigatiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, intreprinse in urma confirmarii, anul trecut, a primului focar  de pesta porcina africana din tara noastra, ca virusul bolii a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina.

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judetean, monitorizeaza situatia epidemiologica din Romania si colaboreaza permanent cu alte institutii ale statului, pentru limitarea extinderii si pentru eradicarea bolii.

Pesta africana poate supravietui chiar si 6 luni in carnea de porc

Trebuie subliniat ca pesta porcina africana reprezinta un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi salbatici, prin faptul ca boala este cauzata de un virus foarte rezistent in mediu şi alimente, respectiv poate rezista pana la 3 – 6 luni in produsele din carne de porc.

ANSVSA reaminteste, pe aceasta cale, despre interdictia de introducere in tara  a: porcilor vii, carnii de porc proaspata, refrigerata sau congelata, produselor din carne (carnati, sunca, carne sarata etc.) provenite din Republica Moldova si Ucraina.