Pentru a proteja sanatatea publica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a demarat o actiune de informare pentru conformarea operatorilor din industria alimentara, cu privire la datele obligatorii care trebuie puse la dispozitia consumatorului, in cazul comercializarii produselor alimentare de origine animala congelate.
Inscrierea pe eticheta unui produs alimentar de origine animala congelat, a indicatiilor referitoare la data productiei si la data congelarii, reprezinta o etapa in realizarea si asigurarea trasabilitatii alimentelor pe intreg lantul alimentar, esentiala pentru evitarea unor potentiale riscuri pentru sanatatea publica.
Actiunea se adreseaza agentilor economici care detin unitati de transare, centre de reambalare, depozite frigorifice, depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, magazine alimentare, restaurante, cantine si vizeaza obligativitatea inscrierii pe eticheta produsului a indicatiilor cu privire la data productiei si la data congelarii carnii si a pestelui neprocesat congelat.
In cazul carnii congelate (de porc, pasare, oaie, capra), a carnii preparate congelate si a produselor din pescuit neprocesate congelate, operatorii din domeniul alimentar au obligatia sa puna la dispozitia consumatorului atât informatii privind data productiei cât si informatii privind data congelarii.
Ulterior acestei etape, ANSVSA va intreprinde controale oficiale pentru verificarea operatorilor economici privind respectarea obligatiilor pe care le au privind asigurarea trasabilitatii produselor alimentare de origine animala congelate, prin inscrierea pe eticheta a informatiilor complete.