ANSVSA: exporturile de carne catre SUA s-ar putea relua

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 31 august – 29 septembrie 2021, in Romania, s-a desfasurat o misiune de audit, solicitata de catre ANSVSA, in vederea redeschiderii pietei din Statele Unite ale Americii pentru carnea si produsele din carne din tara noastra.

Aceasta se inscrie in suita de demersuri intreprinse de serviciile veterinare pentru a identifica si deschide noi piete de desfacere pentru produsele romanesti.

In contextul actual al evolutiei pestei porcine africane in tara noastra, redeschiderea pietei SUA, prin exportul carnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producatorii si procesatorii din industria de profil din tara noastra.

Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul ca nu au fost identificate deficiente de sistem, au fost prezentate de expertii FSIS in sedinta de inchidere a misiunii, care a avut loc data de 29 septembrie.

Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi intocmit intr-o perioada de maximum 90 de zile, va fi transmis Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru observatii si comentarii.

In conditiile in care cele doua parti vor conveni asupra conformarii la cerintele  componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalentei sistemului de inspectie a carnii.

Deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicatii in 31 august 2021, in sistem online, la sediul ANSVSA. Auditul a vizat performanta a 6 componente de echivalenta a sistemului veterinar:

  1. Prezentarea generala a autoritatii competente centrale (ANSVSA) – Organizarea, baza legala privind organizarea si administrarea autoritatii competente centrale.
  2. Legislatia privind acest domeniu (operarea sistemului de inspectie, standardele produselor, etichetarea si manipularea acestora).
  3. Verificarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a unitatilor din domeniul carnii si al produselor din carne.
  4. Verificarea elaborarii si implementarii sistemului HACCP (Analiza pericolelor si punctelor critice de control).
  5. Programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substante chimice/Laboratoarele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din reteaua ANSVSA.
  6. Programul ANSVSA privind testarea microbiologica, respectiv programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor de origine animala.

In perioada derularii misiunii, expertii FSIS au auditat 5 unitati din domeniul carnii si al produselor din carne (abatoare si unitati de procesare) din judetele: Timis, Sibiu, Prahova, Bacau si Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul Directiei sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova si Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

Reprezentantii ANSVSA au insotit expertii FSIS pe tot parcursul desfasurarii misiunii de audit.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE