ANSVSA: controale și amenzi pe bandă rulantă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În perioada 24 decembrie 2013 – 7 ianuarie 2014, inspectorii ANSVSA au verificat un număr de 2.421 de unităţi și au aplicat 237 de amenzi în valoare de 302.820 de lei.

Astfel, inspectorii ANSVSA au trecut pragul la 146 carmangerii, 262 de măcelării, 978 de magazine alimentare, 79 de depozite de produse alimentare, 200 de supermarket-uri, 419 restaurante, 155 de laboratoare de patiserie-cofetărie, 47 de unităţi fast-food, 14 pizzerii, 8 unităţi de procesare a laptelui, 13 unităţi de porcesare a cărnii, 5 unităţi de panificaţie, 5 centre de ambalare ouă, 24 abatoare. De asemenea, au fost verificate 42 de târguri de animale şi au avut loc şi 24 acţiuni de control în trafic.

Ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor, desfăşurate în acest interval, au fost aplicate 237 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 302.820 de lei şi au fost acordate 112 avertismente pentru deficienţe minore. Au fost retrase de la comercializare 483 de kg de produse alimentare (de origine animală şi non-animală), care erau improprii pentru consumul uman.

Printre deficienţele identificate şi sancţionate se numără și:

  • comercializarea de produse alimentare fără elemente de identificare, etichetate sau ambalate necorespunzător;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau  în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • comercializarea produselor alimentare în spaţii neautorizate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a ustensilelor şi a veselei în blocul alimentar;
  • depozite supraaglomerate, depozitare în condiţii de temperatură sau igienă necorespunzătoare;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • neasigurarea lanţului frigorific;
  • comercializare de animale, în târg, fără a fi însoţite de documente sanitare veterinare şi neidentificate;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar
  • transport de animale vii, neînsoţite de documentele legale, sau în mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinari.

O parte dintre aceste acţiuni s-au realizat împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, atât la obiectivele mai sus-menţionate, dar şi în trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respectă normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE