ANSVSA: aproape toate suinele moarte de pesta porcina din localitatea Macea (Arad) au fost incinerate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea Sanitar Veterinara a anuntat ca au fost inregistrate 689 de porcine moarte intr-o ferma din localitatea Macea, judetul Arad, din care 667 au fost incinerate deja. Ferma, la care se regaseste un efectiv de 20.000 de porcine, este cea mai mare de acest tip din judetul Arad.

„In vederea ecarisarii rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din reteaua sanitara veterinara si s-au facut solicitari pentru disponibilizarea capacitatilor de neutralizare apartinand unor alte societati”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

La aceasta ferma cu un efectiv de 20.000 de capete, apartinand societatii C.A.I. Curtici, un focar de pesta porcina africana a fost confirmat in data de 5 martie. In sedinta Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), convocata a doua zi, a fost intocmit planul de masuri, s-a dispus interventia in focar si incinerarea cadavrelor in incineratorul apartinand societatii respective, cat si in cel al unei unitati de neutralizare autorizate de la nivelul judetului Arad (SC Alvi Serv SRL).

„Situatia impune ca toate cadavrele de porcine sa fie neutralizate, in conformitate cu prevederile din Manualul operational pentru interventia in focarele de pesta porcina africana”, subliniaza ANSVSA.

Autoritatea precizeaza ca, pana la aceasta data, cantitatile de carne si produse din carne existente si inventariate pana in unitatea de procesare apartinand societatii C.A.I. Curtici sunt de aproximativ 67 de tone, depozitate in spatiile de frig ale unitatii de procesare. Din cantitatea totala de produse de origine animala, aproximativ 10 tone de carne si produse din carne existente in spatiul de frig, urmeaza sa iasa din termenul de valabilitate incepand cu data de 14 martie si vor fi neutralizate.

„Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Arad asteapta sosirea incineratoarelor solicitate si s-au facut demersuri pentru identificarea si aprobarea unor locatii pentru ingroparea cadavrelor, in situatia in care se va depasi capacitatea de neutralizare”, precizeaza ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE