ANSVSA: amenzi de 287.000 de lei pentru comerciantii de legume-fructe

Facebook
Twitter

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 19 amenzi, in valoare de 287.000 de lei, pentru neregulile constatate la mai multe centre de comercializare si depozitare legume-fructe, dar si in piete alimentare, noteaza ANSVSA.

Pentru o unitate a fost emisa o ordonanta de suspendare a activitatii, pana la remedierea deficientelor constatate.

Potrivit sursei citate, 35 de echipe de inspectori ANSVSA au controlat 44 de depozite din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Prahova, Maramures si Timis, fiind vizate legumele si fructele care fac obiectul importului din tari terte.

Citeste si: Ajutor de aproape 130 de milioane de lei pentru crescatorii de porci si pasari

In timpul controalelor s-au prelevat 26 de probe (din grapefruit, rosii, prune, struguri, portocale, linte rosie, pere, mere) pentru determinarea prezentei sau a depasirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide.

Probele prelevate vor fi analizate in laboratoarele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din Bucuresti si Constanta.

Printre principalele deficiente constatate se afla: igiena necorespunzatoare a spatiilor de depozitare si ambalare; depozitarea necorespunzatoare (produse alterate langa produse corespunzatoare); legume si fructe alterate si ambalaje deteriorate prezente in spatiul de depozitare; trasabilitatea si etichetarea necorespunzatoare a legumelor si fructelor; functionare fara autorizatie sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; inexistenta procedurii de rechemare a produselor neconforme; absenta fiselor care atesta sanatatea personalului.

Actiunea de control a fost realizata impreuna cu reprezentanti ai ANAF.

Reprezentantii ANSVSA sustin ca verificarile cu aceasta tematica, efectuate impreuna cu alte institutii ale statului, cu atributii de control, vor continua in directia unei protectii cat mai eficiente a sanatatii publice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE