ANSVSA: 18 bovine din trei localitati din Botosani sunt infectate cu Boala limbii albastre

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Boala limbii albastre a fost confirmata pana in prezent la 18 bovine din trei localitati din judetul Botosani, fara sa fie inregistrate animale moarte, in jurul focarelor fiind instituita o zona de control de 20 de kilometri, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor precizeaza ca pe data de 4 septembrie a fost diagnosticata boala limbii albastre (Bluetongue) in localitatea Bobulesti din judetul Botosani, in apropiere de raul Prut si de granita cu Republica Moldova.

„Pana la aceasta data, boala a fost confirmata la 18 bovine din 18 exploatatii, dupa cum urmeaza: in localitatea Bobulesti 12 bovine din 12 exploatatii non-comerciale; in localitatea Badiuti 4 bovine din 4 exploatatii non-comerciale; in localitatea Stefanesti 2 bovine din 2 exploatatii non-comerciale”, se arata in comunicatul citat.

Conform sursei citate, cele 18 bovine infectate si-au revenit in urma aplicarii unui tratament simptomatic, nefiind inregistrata ”nicio mortalitate”.
„La aceasta data nu mai este notificata oficial nicio suspiciune clinica de boala limbii albastre(Bluetongue) in Romania”, arata sursa citata.

Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contactul direct intre animale.

Boala afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice (de cele mai multe ori oi, dar si vite si capre) si are caracter sezonier. Mortalitatea este variabila, in functie de situatie, procentul de imbolnavire putand ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE