ANM: vremea se incalzeste in aproape toata tara. Care sunt sansele de ploi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM, vremea va intra intr-un proces de incalzire pe durata urmatoarelor doua saptamani (13 – 26 mai), insa instabilitatea atmosferica ramane ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, cu precipitatii ce isi vor face aparitia mai ales dupa 14 – 15 mai in majoritatea zonelor.

In Banat, temperaturile maxime vor fi in scadere de la o medie de 23 de grade, in prima zi, pana la 18 grade in data de 15 mai. Va urma o incalzire treptata a vremii, astfel incat intre 19 si 21 mai media maximelor termice va ajunge in jurul a 25 de grade. Din data de 22 mai, variatia maximelor termice nu va mai fi semnificativa, iar media lor va fi de 24 grade.

Media temperaturilor minime va avea usoare variatii in prima saptamana, cand se va situa intre 9 si 11 grade, apoi va creste pana in 21 – 22 mai, cand va atinge 13 grade, pentru ca, pana la sfarsitul intervalului, sa scada usor si sa ajunga la 12 grade in ultima zi. Vor fi averse aproape in fiecare zi, mai frecvente si importante cantitativ intre 14 si 16 mai.

Crisana, temperaturi medii de 22-23 grade Celsius

In Crisana, pana pe data de 15 mai, valorile termice diurne vor fi in scadere de la o medie de 23 de grade la 19 grade. Ulterior, vremea va intra intr-un proces de incalzire, iar in preajma datei de 20 mai media maximelor va fi in jurul a 25 de grade. Pana la sfarsitul intervalului, temperaturile diurne vor marca o scadere usoara spre valori medii de 22 – 23 de grade.

Temperaturile minime vor avea usoare variatii in prima saptamana, cu tendinta de crestere spre sfarsitul acesteia, iar media acestora se va situa in jurul a 9 grade. In a doua saptamana, media valorilor nocturne va fi de 12 – 13 grade. Instabilitatea atmosferica se va mentine pe tot parcursul intervalului si vor fi averse pe aproape tot parcursul intervalului, mai importante cantitativ in intervalul 15 – 17 mai.

Transilvania, sanse de ploi in perioada 15-18 mai

In Transilvania, valorile termice diurne vor avea usoare variatii pana in data de 19 mai, iar media acestora va fi de 20 – 22 de grade. In intervalul 19 – 21 mai, temperaturile maxime vor marca o usoara crestere, pana la medii in jurul a 23 de grade. Dupa data de 21 mai, variatiile termice vor fi nesemnificative si, in medie, valorile diurne se vor situa in jur de 22 de grade.

Variatiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, media acestora va fi de 8 – 10 grade, iar valorile mai ridicate se vor inregistra in jurul datei de 21 mai. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice vor fi pe aproape tot parcursul intervalului. Temporar va ploua, iar cantitatile de apa vor fi mai importante in intervalul 15 – 18 mai.

Maramures, temperaturi medii de 23-24 grade Celsius

In Maramures, pana la sfarsitul primei saptamani, valorile termice diurne nu vor avea variatii semnificative, iar media acestora va fi de 20 – 21 grade. In intervalul 18 – 21 mai, temperaturile maxime vor fi in crestere pana la medii de 23 – 24 de grade. Pana la sfarsitul intervalului, tendinta temperaturii va fi de scadere usoara, iar media valorilor diurne va fi de 22 de grade.

In prima saptamana, minimele termice vor avea variatii usoare, iar media regionala a acestora va fi de 9 – 10 grade. La inceputul celei de-a doua saptamani, valorile nocturne vor creste usor pana la medii de 11 – 12 grade, iar apoi se vor mentine in jurul a 11 grade. Vremea va fi, in general, instabila pe aproape tot parcursul intervalului. Vor fi averse mai insemnate cantitativ in intervalul 15 – 17 mai.

Moldova, medie regionala de 22-24 grade Celsius

In Moldova, pe tot parcursul intervalului, valorile termice diurne nu vor avea variatii semnificative si, astfel, media regionala a acestora va fi de 22 – 24 de grade.

Minimele termice vor avea o tendinta de crestere usoara in prima saptamana, apoi, pana la sfarsitul intervalului, variatiile vor fi nesemnificative, iar media regionala va fi de 10 – 12 grade. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice vor fi indeosebi in prima saptamana, iar cantitati de apa mai insemnate vor fi posibile in intervalul 16 – 19 mai.

Dobrogea, sanse mari de ploi pe 19 mai

In Dobrogea, pana in data de 19 mai, temperaturile maxime vor fi in crestere usoara, de la medii in jurul a 19 grade la 22 de grade. In a doua saptamana, variatiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative, iar media regionala se va situa in jurul a 22 de grade.

Minimele termice vor creste usor pana la inceputul celei de-a doua saptamani, de la valori in medie de 11 – 12 grade la 13 – 14 grade. Pana la sfarsitul intervalului, variatiile temperaturilor nocturne nu vor fi importante, mentinandu-se o medie regionala de 13 – 14 grade. Episoade de instabilitate atmosferica vor fi indeosebi in prima saptamana, iar in jurul datei de 19 mai vor fi posibile cantitati de apa mai insemnate.

Muntenia, incalzire usoara a vremii dupa data de 19 mai

In Muntenia, in prima saptamana, media temperaturilor maxime va fi de 21 – 23 de grade, urmand ca la finalul acesteia, in data de 19 mai, sa inceapa un proces de incalzire usoara si se vor inregistra valori diurne, in medie, de 24 – 26 de grade.

In cea de-a doua saptamana a intervalului, regimul termic va avea mici variatii de la o zi la alta, iar media temperaturilor maxime va fi in continuare de 24 – 26 de grade. Temperaturile minime vor creste treptat, de la medii de 10 grade, la debutul intervalului, la 12 – 13 grade la jumatatea acestuia, apoi media valorilor nocturne se va mentine in jurul a 11 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in prima parte a intervalului, cand vor fi averse, mai insemnate cantitativ in intervalul 15 – 17 mai. Probabilitatea de ploaie se va mentine si pentru a doua saptamana de prognoza, insa la cote mai reduse.

Oltenia, temperaturi maxime de 25 grade Celsius

In Oltenia, pana in data de 17 mai, temperaturile maxime vor avea variatii nesemnificative, iar media acestora se va situa in jurul a 20 de grade. In intervalul 17 – 19 mai, vremea se va incalzi si se vor inregistra medii ale maximelor pana la 25 de grade. In a doua saptamana a intervalului, regimul termic va avea usoare variatii de la o zi la alta, iar mediile valorilor diurne se vor situa in jurul a 24 de grade.

Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative in prima saptamana, urmand a se inregistra medii in jurul a 11 grade, iar din data de 20 mai vor creste usor pana la 12 – 13 grade. In a doua saptamana a intervalului de prognoza, mediile minimelor vor avea variatii usoare, de la 10 grade la 13 grade. Vor fi averse aproape in fiecare zi, pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ in intervalul 14 – 17 mai.

La munte, temperaturile maxime, in medie, in prima saptamana vor fi de 11 – 13 grade, iar in cea de-a doua de 13 – 15 grade. Media temperaturilor nocturne, in prima jumatate a intervalului, se va situa in jurul a 5 grade, iar a doua parte, in usoara crestere, va fi de 6 – 7 grade. Averse vor fi in fiecare zi, pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ in intervalul 14 – 18 mai.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE