ANM: vreme deosebit de calda in urmatoarea perioada. Iata prognoza de Craciun

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va deveni extrem de calda in urmatoarele doua saptamani, iar temperaturile maxime vor urca pana la 9 grade Celsius, cu mult peste normalul acestei perioade, in timp ce probabilitatea pentru precipitatii va fi destul de ridicata dupa data de 21 decembrie, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 15-27 decembrie.

In Banat, vremea va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada, dupa primele doua zile ale intervalului de prognoza, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va creste, de la 6 grade la inceput, pana la aproximativ 8 grade Celsius in intervalul 16 – 21 decembrie. Apoi valorile termice vor marca o usoara scadere, spre 5 – 6 grade la finalul celei de-a doua saptamani. Regimul termic nocturn se va mentine relativ constant pe aproape tot parcursul intervalului si se va concretiza prin valori medii ale temperaturilor minime de aproximativ 2 grade in primele doua nopti, apoi de 0 – 1 grad Celsius. Probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 21 decembrie, dar ploi slabe se mai pot semnala si in jurul datei de 16 decembrie.

In Crisana, in intervalul 16 – 21 decembrie vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada, iar media temperaturilor maxime se va situa in jurul valorii de 8 grade Celsius. In primele doua zile si, din nou, spre finalul celei de a doua saptamani, media maximelor va fi usor mai scazuta, de 4 – 5 grade. Media valorilor termice nocturne se va incadra, in general, intre minus 1 si 2 grade, cu cele mai ridicate valori la inceputul intervalului si cele mai scazute la sfarsitul acestuia. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata dupa data de 21 decembrie, dar si in jurul datei de 16 decembrie vor fi posibile ploi slabe, pe arii restranse.

In zona Transilvaniei, regimul termic diurn va caracteriza, in general, o vreme mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada a anului si nu va avea variatii semnificative pe parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 4 – 6 grade Celsius, cu o tendinta de usoara scadere, spre norma de aproximativ 2 grade a perioadei, in ultimele zile din cea de-a doua saptamana. Temperaturile nocturne vor fi predominant negative, situate in jurul unei valori medii regionale de minus 3 – minus 2 grade, exceptand primele doua nopti, cand aceasta medie va fi usor pozitiva, de 1 – 2 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata dupa 21 decembrie si, posibil, in jurul datei de 16 decembrie.

Pentru Maramures, meteorologii estimeaza o vreme relativ calda pentru aceasta data la inceputul si sfarsitul intervalului de prognoza, cand vor fi temperaturi maxime in jurul a 4 grade Celsius, in medie, dar va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada in intervalul 16 – 21 decembrie, cand se va inregistra o valoare medie a maximelor diurne de 6 – 7 grade Celsius. Temperaturile nocturne vor fi cuprinse, in medie, intre -2 si 2 grade, cu cele mai ridicate valori la inceputul intervalului de prognoza si cele mai scazute la sfarsit. Vor fi posibile precipitatii slabe in jurul datei de 16 decembrie, iar dupa 21 decembrie

probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ va fi in crestere.

In regiunea Moldovei, in general, pe parcursul intregului interval de prognoza, media temperaturilor maxime va fi apropiata de cea normala specifica perioadei de referinta, aceasta urmand a se incadra intre 2 si 5 grade Celsius, cu cele mai mici valori in intervalul 16-20 decembrie si din nou spre finalul celei de a doua saptamani. Regimul termic nocturn nu va avea variatii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse in medie intre minus 2 si 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scazute (si sub minus 4 grade) in noptile din perioada 22-25 decembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, slabe cantitativ, va fi in crestere in intervalul 20-27 decembrie, dar burnita si ploi slabe se pot semnala, trecator, si in prima saptamana de prognoza.

In Dobrogea, in mare parte a intervalului de prognoza, regimul termic (atat cel diurn, cat si cel nocturn) se va situa peste mediile climatologice specifice perioadei si va caracteriza o vreme calda. Astfel, media maximelor va fi cuprinsa intre 5 si 8 grade Celsius, cu cele mai mici valori in intervalul 16-19 decembrie, iar cea a minimelor se va incadra intre 2 si 4 grade, cu posibilitatea unor valori mai scazute (si sub 0 grade) in noptile din perioada 22-25 decembrie. Ploi slabe se vor semnala in prima zi a intervalului, dar temporar si in perioada 19-27 decembrie, in timp ce in restul intervalului, trecator, este posibil sa apara burnita.

Zona Munteniei va fi caracterizata in primele doua zile de o vreme calda, cu o medie regionala a maximelor de 7 – 8 grade Celsius, urmand ca in perioada 16-19 decembrie aceasta sa scada spre valori de 4 – 5 grade Celsius, in timp ce cea de a doua saptamana va fi caracterizata de temperaturi diurne medii, relativ constante, in jurul a 5 – 6 grade Celsius. Regimul termic nocturn nu va avea variatii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse in medie intre minus 2 si 2 grade (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scazute (si sub -4 grade) in noptile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, slabe cantitativ, va fi in crestere in intervalul 20-27 decembrie, dar burnita si ploi slabe se pot semnala, trecator, si in prima saptamana de prognoza.

In Oltenia, primele doua zile vor caracteriza o vreme calda, cu o medie regionala a maximelor de 7 – 9 grade Celsius, urmand ca in perioada 16-20 decembrie aceasta sa scada spre valori in jurul a 4 grade celsius, in timp ce cea de-a doua saptamana va fi caracterizata de temperaturi diurne medii, relativ constante, in jurul a 5 – 6 grade Celsius. Regimul termic nocturn nu va avea variatii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse in medie intre -1 si 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scazute (si sub minus 3 grade) in noptile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, slabe cantitativ, va fi in crestere in intervalul 20-27 decembrie, dar burnita si ploi slabe se pot semnala, trecator, si in prima saptamana de prognoza.

La munte, prima saptamana va fi caracterizata de o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsa intre 1 si 4 grade si cea a minimelor intre minus 4 si 2 grade Celsius. Ulterior, pe parcursul celei de a doua saptamani, va avea loc un proces de racire treptata, astfel incat valorile diurne vor scadea spre medii de minus 2 – 0 grade, iar cele noctune spre medii de minus 6 – minus 4 grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, va fi in crestere in intervalul 21 – 27 decembrie Celsius.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE