ANM: temperaturi negative în toată țara între 9-22 decembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (9-22 decembrie 2013) o vreme rece, cu temperaturi medii ce vor coborî pe timpul nopților sub zero grade Celsius. Dacă nopțile vor fi friguroase, valorile termice diurne nu vor depăși patru grade Celsius, în timp ce probabilitatea de precipitații slabe sub formă de ninsoare sunt așteptate după 10 decembrie în majoritatea zonelor țării.

Moldova. Procesul de răcire din primele două zile va determina scăderea mediei maximelor diurne de la 5 grade pe 9 decembrie la—3 grade pe 10 decembrie, iar cea a minimelor nocturne va coborî de la—3 grade în dimineața de 10 decembrie la—8 grade în noaptea de 10/11 decembrie. Apoi, până pe 22 decembrie, temperaturile medii maxime vor oscila între 1 și.4 grade, iar cele medii minime, între—6 și—2 grade, ceea ce semnifică un regim termic mai rece decât în mod obișnuit pentru regiune, în această perioadă. În prima zi și, din nou, în intervalul 11 spre 12 decembrie va ninge. Ulterior, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în general redusă.

Banat. Valorile termice vor fi în scădere în primele două zile ale intervalului, astfel încât media maximelor diurne va ajunge pe 11 decembrie în jurul a două grade Celsius, iar cea a minimelor din dimineața aceleiași zi, la—6 grade. După această dată și până la sfârșitul celor două săptămâni, se vor menține temperaturi medii maxime între două și 4 grade, și temperaturi medii minime între—4 și—2 grade, reprezentând valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte va fi ridicată la începutul intervalului de prognoză, iar în a doua săptămână de prognoză doar trecător și pe arii restrânse pot apărea precipitații slabe.

Crișana. Răcirea vremii va determina în zilele de 10 și 11 decembrie o medie a temperaturilor maxime de zero până la un grad, iar în noaptea de 10/11 decembrie, media minimelor nocturne va ajunge la—8 grade. Vor urma intervale de două sau trei zile cu alternanțe între încălziri și răciri ușoare, astfel încât, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, media maximelor diurne se va situa între 1 și 3 grade, iar cea a minimelor nocturne, între—5 și—2 grade. În aceste condiții, regimul termic din întreg intervalul de prognoză va fi ușor mai scăzut decât cel normal pentru această regiune. Probabilitatea de precipitații, mai ales ninsori, va fi ridicată în 10 decembrie. Precipitații slabe vor fi posibile și în alte zile din cea de-a doua săptămână de prognoză.

Dobrogea. În primele două zile va fi o răcire, manifestată prin scăderea mediei temperaturilor maxime de la 6 la zero grade și a mediei minimelor, de la 2 la—6 grade. După data de 12 decembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, variațiile temperaturii aerului de la o zi la alta vor fi mai mici, astfel încât maximele diurne vor oscila, în medie, între 1 și 4 grade, iar minimele nocturne, în medie, între—4 și—1 grad. În primele zile ale intervalului de prognoză vor fi ninsori în general slabe. În rest, vor fi posibile precipitații slabe, izolate.

Transilvania. Vremea se va răci accentuat în 10 decembrie, când media temperaturilor diurne va scădea de la 3 la—3 grade, iar cea a minimelor nocturne de la—2 la 0 grade la—12 grade. În perioada 12-14 decembrie, vremea se va încălzi ușor, astfel încât se va ajunge la o medie termică diurnă de zero grade și una nocturnă, de—8 grade. În continuare, până la sfârșitul intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative, în medie în jurul a—9 grade, și temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între—1 și 2 grade. La începutul intervalului temporar va ninge pe arii relativ extinse. Cu începere din 12 decembrie, vor fi posibile precipitații slabe, predominant ninsori.

Maramureș. Vremea se va răci, scăderea de temperatura fiind mai importantă în timpul nopților. Astfel, mediile maximelor regionale vor scădea de la 3 grade pe 9 decembrie la—3 grade pe 10 decembrie, iar ale minimelor, de la—1 grad pe 10 decembrie spre—10 grade pe 11 decembrie. Începând cu data de 12 decembrie, deși regimul termic se va ameliora ușor, va rămâne la valori sub cele normale pentru aceasta perioadă a anului până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, încât temperaturile medii maxime vor fi cuprinse între—2 și 1 grad, iar mediile minimelor, permanent negative, se vor situa între—7 și—4 grade. Va ninge în 9 și 10 decembrie, apoi vor fi condiții de precipitații slabe.

Muntenia. Vremea se va răci între 9 și 11 decembrie, interval în care media temperaturilor maxime va scădea de la 6 la 2-3 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 0 grade la — 7 grade. În intervalul 12-15 decembrie vremea se va încălzi ușor, astfel încât spre sfârșitul primei săptămâni se va ajunge la o medie termică diurnă de 4-5 grade și nocturnă în jur de—4 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic se va menține sub cel normal al acestei perioade din an, pe fondul variațiilor de temperatură mici de la o zi la alta. Astfel, maximele diurne vor fi, în medie, între două și 4 grade, iar cele nocturne, în medie, de la—5 la—3 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi, în general, redusă. Excepție vor face primele trei zile ale primei săptămâni și posibil intervalul 17-18 decembrie, când local se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsori slabe.

Oltenia. În prima parte a intervalului de prognoză, va avea loc un proces de răcire ce va dura până pe 11 decembrie, când media temperaturilor maxime va scădea de la 7 la 4 grade, iar a celor minime va coborî spre—6….-7 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, vremea se va menține ceva mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, iar media maximelor diurne va oscila între 3 și 6 grade, iar cea a minimelor nocturne, între—5 și—2 grade. În intervalele 9-10 decembrie și 17-18 decembrie va ninge slab.

La munte, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă a anului. În prima săptămână, temperaturile medii vor fi negative, atât cele maxime, ce vor scădea până la—8 grade, cât și minimele nocturne, ce vor coborî până la aproximativ—12 grade. După 15 decembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, oscilând între—2 și 2 grade, iar minimele nocturne, deși vor fi permanent negative, vor fi cu circa patru grade mai ridicate decât în prima săptămână. Pe 9 și 10 decembrie va ninge pe arii extinse, dar după aceea vor fi posibile ninsori slabe, de scurtă durată.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE