ANM: temperaturi diurne de pana la 28 de grade si sanse de precipitatii insemnate din punct de vedere agricol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ANM, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfasura in ritmuri normale in majoritatea teritoriului agricol al tarii, iar seceta pedologica ramane o problema la culturile cerealiere din cele mai multe regiuni.

De aceea, in intervalul 12-18 mai, cultura graului de toamna se va caracteriza printr-un continut de apa pe profilul de sol 0-100 cm aflat in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei si Moldovei. Izolat in nordul Olteniei si al Maramuresului, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare.

In plus, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nord-estul, centrul, estul, sud-estul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, estul, nordul, izolat in sudul, centrul si vestul Munteniei.

Temperaturi diurne la nivelul solului de pana la 28 de grade Celsius

De asemenea, in acest interval va predomina un un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol, astfel incat temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 8 si 27 de grade Celsius, cu abateri termice pozitive de pana la 8 grade.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 9 si 28 de grade Celsius, la scara intregii tari, favorabila parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara infiintate pana in prezent.

Precipitatii insemnate din punct de vedere agricol, insa si sanse de grindina

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa prognozate vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

In ceea ce priveste stare de vegetatie a culturilor agricole, in urmatoarea saptamana orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge alungirea paiului (20-100%) si inspicarea (10-40%), plantele prezentand o stare de vegetatie in general buna. In culturile infiintate tardiv se va definitiva infratirea (100%), continuandu-se totodata faza de alungire a paiului (10-100%), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu, medie si slaba.

La cultura de rapita se va definitiva alungirea tulpinii (90-100%), iar in semanaturile efectuate in perioada optima din jumatatea de sud se va continua faza de formare a silicvelor (10-25%).

De asemenea, la floarea-soarelui si porumbul semanate pana in prezent se vor inregistra germinarea (60-100%), rasarirea (30-100%) si aparitia primei perechi de frunze (10-100%), pe majoritatea suprafetelor agricole.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de germinare, rasarire si aparitia primei perechi de frunze adevarate (10-100%), in timp ce soiurile timpurii de cartof vor inregistra fazele de incoltire, rasarire si dezvoltarea primelor frunze (10-100%).

Pentru speciile extra-timpurii si timpurii de samburoase predominante este semnalata faza de crestere a fructelor/lastarilor, precum si infrunzirea, iar la semintoase (mar, par, gutui), infrunzirea, inflorirea si legarea rodului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE