ANM: Prognoza agrometeorologică pentru perioada 28 aprilie – 2 mai 2014

Facebook
Twitter

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori favorabile continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare, potrivit prognozei agrometeorologice, realizată de ANM.

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-o vreme uşor mai caldă sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9…18°C, în aproape toată ţara, valori mai ridicate cu 1…4°C comparativ cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 14…23°C, în toate regiunile agricole.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…12°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 10…20°C în majoritatea regiunilor agricole, valori favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Local, în sud-vestul și sudul ţării precipitaţiile pot fi mai însemnate cantitativ, îndeosebi în a doua parte a intervalului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, Dobrogei, estul Munteniei, vestul și izolat în centrul Transilvaniei, nordul Moldovei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, îndeosebi în sudul, estul și centrul ţării.

Deficite moderate și local ridicate de umiditate în sol, se vor înregistra în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, Dobrogei, vestul și nordul Transilvaniei, sud-estul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina desfăşurarea normal a proceselor biologice ale culturilor agricole, pe majoritatea suprafeţelor, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor fiind chiar mai intense în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Funcţie de data semănatului, orzul și grâul de toamnă vor parcurge predominant fazele de înfrăţire (60-100%), alungire a paiului (40-100%), precum şi înspicare (10-40%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa va înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv dezvoltarea aparatului foliar (14-18 frunze), alungirea tulpinii (50-100%) şi înflorirea (10-80%).

Culturile termofile (floarea-soarelui şi porumb) îşi vor continua fazele de germinare (30-100%), răsărire (10-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-50%).

În principalele bazine specializate, la cultura de sfeclă de zahăr se vor semnala germinarea-răsărirea (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-25%).

Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla la înflorire şi înfrunzire în majoritatea plantaţiilor, iar soiurile timpurii vor parcurge legarea şi creşterea rodului.

La viţa de vie se vor semnala în continuare în mugurirea, dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali.

Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare) vor fi sistate temporar, doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
  • Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale și foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
  • Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea capacităţii de germinare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE