ANM anunta schimbari ale temperaturii in acest weekend. Meteorolog: „Vestile pentru agricultura nu sunt bune”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ultimei prognoze ANM, acest sfarsit de saptamana va veni cu vreme deosebit de calda pentru aceasta perioda, cu temperaturi care vor depasi 10 grade Celsius. Incalzirea vremii va fi resimtita in majoritatea regiunilor din tara, chiar si in zona montana, noteaza Mediafax.

Dupa ultimele zile, care s-au caracterizat printr-o vreme destul de rece, vant, ploi si chiar ninsoare, meteorologii anunta o incalzire brusca a vremii.

„Se incalzeste foarte mult, maine deja o sa avem o vreme deosebit de calda, maxime 17 pana la 25 de grade Celsius, iar duminica va continua incalzirea usoara. Ajungem la maxime de la 19 la 27 de grade izolat. Temperaturile medii vor fi intre 21 si 26 de grade Celsius in tara, vreme deosebit de calda. Temperaturile sunt cu 8-10 grade mai ridicate fata de ceea ce ar trebui sa inregistram in mod normal. Si minimele cresc, undeva intre 7 si 17 grade, doar in depresiuni mai pot cobori pana la 2 grade Celsius. Si temperaturile minime sunt peste norma, este foarte cald si ziua si noaptea”, a precizat meteorologul Mihai Timu.

Cauzele acestei incalziri bruste

Temperaturile ridicate care se vor resimti in perioada urmatoare in tara sunt puse pe seama unor schimbari climatice care au loc la nivelul continentului european.

„Temperaturile ridicate sunt determinate de patrunderea unui aer foarte cald tropical dinspre bazinul Mediteranei, nordul Africii. Se raceste in jumatatea vestica a continentului, va patrunde un aer mai rece pana spre zona Mediteranei si atunci impinge tot aerul cald spre restul continentului. Intotdeauna este un echilibru si atunci cand se raceste foarte mult intr-o zona se incalzeste in cealalta. Coboara un aer foarte rece pe vestul Europei si atunci tot aerul cald ajunge in jumatatea estica a Europei”, a precizat meteoroogul din cadrul ANM.

Meteorolog: „Vestile pentru agricultura nu sunt bune”

Sursa citata a mai subliniat ca luna octombrie a fost una secetoasa, deoarece a plouat mult sub normalul perioadei.

„Avem seceta in acet moment in multe zone din tara, de la moderata pana la izolat-puternica din pacate. Pentru agricultura, vestile nu prea sunt bune iar inceputul lunii noiembrie va fi la fel cu temperaturi ridicate si mai putine precipitatii”, a mai declarat Mihai Timu.

Pentru inceputul saptamanii viitoare, meteorologii anunta temperaturi similare si precipitatii sub forma de ploaie izolate si slab cantitativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE