Legea nr. 133/2017 pentru modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004 si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare a intrat in vigoare.

Cele mai importante modificari au fost aduse articolului 66.

Astfel, cheltuielile aferente asigurarii unui nivel optim al apei pentru irigatii la statiile de punere sub presiune si alte puncte de livrare unde s-au incheiat contracte multianuale/sezoniere, respectiv costul apei si costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigatii, se suporta din bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie.

De asemenea, organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii si/sau federatiile de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii au obligatia de a utiliza apa pentru irigatii furnizata de catre Agentie, conform contractelor incheiate si a comenzilor de livrare a apei pentru irigatii.

„Prin aceasta lege s-a creat cadrul juridic pentru acordarea apei gratuit fermierilor, facilitate acordata de statul roman prin ANIF”, a declarat Directorul General Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Florin-Ionut Barbu.

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, declara recent ca are ca obiectiv realizarea, pana in 2020, a sistemului de irigatii pentru o suprafata agricola de doua milioane de hectare.

„Noi, pana la sfarsitul anului 2020, vrem sa realizam cele doua milioane hectare reabilitate. Iata santierul tarii! Tara este in lucru. S-au deschis santiere, iata aici puteti observa si v-as ruga sa vedeti ce a insemnat abandonul acestor lucrari hidroameliorative. (…) Practic, le scoatem din pamant si le punem in functiune pentru a iriga tara. E pacat, ca avem sursa de apa. Avem fermieri destoinici, care practica o tehnologie la nivel inalt si nu au apa”, a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Acesta a declarat ca sursele de apa si canalele de irigatii vor fi puse gratuit la dispozitia fermierilor, insa acestia au obligatia de a achizitiona sistemele de udare, fie cu fonduri proprii, fie in baza unor proiecte cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.