Amplu protest al micilor producatori in fata Guvernului. Care sunt solicitarile agricultorilor

Facebook
Twitter

Un protest pentru sustinerea micilor producatori si a pietelor locale este organizat pe data de 18 noiembrie in fata Guvernului.

Evenimentul, la care vor participa mai multi mici producatori, a fost organizat din dorinta agricultorilor de a solicita executivului  accesul micilor fermieri in piete, crearea unui canal de comunicare permanent intre autoritati si micii agricultori si respectarea tuturor drepturilor acestora, se arata intr-un comunicat al organizatiei „Salvam Taranul Roman”, remis StiriAgricole. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului.

„O ampla alianta a taranilor, tarancilor si micilor producatori vor fi prezenti in fata Guvernului pentru a protesta impotriva inchiderii pietelor locale, in data de miercuri – 18 noiembrie, intre orele 11:00-13:00 ( atentie, organizatorii au anuntat initial inceperea la ora 10:00 insa conform protocolului semnat cu Primaria Bucuresti vom incepe de la ora 11:00). Mentionam ca protestul va fi organizat in conditiile impuse de Starea de Alerta.

Nici in acest moment Guvernul nu a ascultat vocea taranilor, dupa mai bine de o saptamana de proteste ad-hoc in piete si numeroase solicitari transmise pe cale oficiala de organizatiile de mici producatori. Pietele locale din Romania (piete si hale agroalimentare din spatii inchise) sunt in continuare inchise. O parte dintre taranii si tarancile din aceste piete au fost evacuati in frig si ploaie, fara conditii minime de igiena (ex. acces la apa), iar cealalta parte nu are nicio forma de acces la piata. Prin situatia creata, taranii au suferit pierderi insemnate cu multiple efecte economice, sociale si asupra sanatatii, aruncand in haos propriile eforturi ale Guvernului de a raspunde eficient noului val de Covid-19. Prin acest protest, tragem inca o data un semnal de alarma Guvernului si solicitam in regim de urgenta:

  1. Revizuirea Hotararii de Guvern nr. 935/2020 publicata in Of din 06.11.2020, precum si sprijinul Guvernului si al autoritatilor locale pentru mentinerea deschisa a tuturor pietelor, halelor agroalimentare si targurilor locale, inchise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, in conditii imbunatatite de siguranta sanitara pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-COV-2, asa cum se intampla in toate tarile din Uniunea Europeana.
  2. Sprijinirea urgenta si strategica a pietei locale si a lanturilor scurte alimentare in conditii de siguranta pentru sanatatea Inclusiv compensarea pierderilor suferite de tarani si micii producatori afectati de inchiderea pietelor din spatii inchise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociatiile de mici producatori.

3.  Accesul la piata pentru micii producatori.

  1. Respectarea obligatiilor internationale pentru drepturile omului in sectorul
  1. Participarea taranilor si a micilor producatori la luarea deciziilor si dialog permanent cu autoritatile la nivel

Lista integrala a revendicarilor taranilor si micilor producatori va fi publicata miercuri, 18 noiembrie. Aceasta lista va fi una deschisa si va contine solutii si propuneri concrete, precum si o metodologie de lucru si dialog cu autoritatile.

Este momentul ca toti factorii de decizie si toate partidele politice sa isi indrepte atentia si solidaritatea catre mediul rural, punand interesul public mai presus de ambitiile electorale.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE