Amplu protest al fermierilor. Acordarea despagubirilor pentru seceta, o necesitate pentru a putea cultiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Problema acordarii despagubirilor pentru seceta fermierilor care s-au confruntat cu pierderi uriase in anul agricol precedent devine tot mai urgenta.

Drept urmare, inca o asociatie de fermieri a decis sa organizeze un protest, prin care sa-i convinga pe reprezentantii Guvernului de problemele lor si de faptul ca, in lipsa acestui ajutor, risca sa nu mai poata cultiva. In cele ce urmeaza va redam continutul scrisorii deschise, adresate prim-ministrului Florin Citu, remisa Stiri Agricole.

Pe data de 07.04.2021, incepand cu ora 14:00, noi, Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice ”GRANARII”-”DA-TE PE BRAZDA” IASI  vom organiza un mars cu utilaje agricole in Municipiile Iasi, Vaslui si Botosani.

PROTESTUL exprima strigatul de disperare privind TERGIVERSAREA ACORDARII DESPAGUBIRILOR PENTRU CALAMITATILE CULTURILOR DIN PRIMAVARA ANULUI 2020  SI INTARZIEREA PLATII PROCENTULUI RAMAS DE PLATA PENTRU CULTURILE DE TOAMNA DIN ANUL 2019.

CEREM IMPERATIV PRIM MINISTRULUI, DOMNULUI FLORIN-VASILE CITU SA PLATEASCA DESPAGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE DIN SUME IDENTIFICATE LA PROPUNEREA ALIANTEI PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE.

” SCRISOARE DESCHISA

DOMNULE PRIM MINISTRU,

MOTIVARE

Tergiversarea acordarii despagubirilor pentru calamitatile culturilor din primavara anului 2020 si intarzierea platii procentului ramas de plata pentru culturile de toamna din anul 2019.

ARGUMENTE

a) Anul trecut, urmare a secetei din zona de est si sud-est pentru fermieri inseamna:

Diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% pana la 90%;

Intarzieri la plata facturilor pentru inputuri – pierderi – 25 -50%;

III. Despagubirile ar acoperi costurile cu achizitia fertilizantilor care in ultimele 2 luni au crescut 50-80%;

Costul carburantilor a crescut cu 20% din 15.11.2020 pana acum!

Distribuitorii nu mai finanteaza fermieri cu datorii din anul 2020;

Culturile de primavara au fost mai puternic afectate decat cele de toamna iar acestea fiind despagubite in procent de ~90%. Nu este corect ca cele de toamna sa fie despagubite si cele de primavara NU.

VII. Unii fermieri, neindeplinind contractele de livrari cereale au primit penalitati de la 100 pana la 800 RON/TONA;

b) Dl. Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a afirmat ca: „Despagubirile nu acopera nici pe departe pierderile suferite de fermieri”;

c) Despagubirile se vor intoarce, in mare parte la buget prin: TVA, impozite, taxe locale.

IN CONCLUZIE, DOMNULE PRIM MINISTRU

Dorim sa intelegeti clar ca pierderile din anul precedent (37% sub productia de cereale a anului 2019) se vor repeta, cu siguranta si in acest an, peste 40% dintre fermieri fiind in imposibilitatea de a-si asigura necesarul de reluare al activitatii agricole, fiind penalizati substantial de catre furnizorii de servicii, seminte, inputuri, amendamente, fertilizanti.

Este strigatul disperat al fermierilor, cu atat mai mult cu cat ANT-ul a fost redus substantial pentru acest an si nu s-au platit subventii la motorina.

VA CEREM IMPERATIV UN RASPUNS FERM: ACORDATI DESPAGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE IN ANUL 2020!

SOLUTIILE DE IDENTIFICARE A SUMELOR NECESARE V-AU FOST PREZENTATE DE CATRE REPREZENTANTII ALIANTEI PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE