Alex Jurconi, despre roșiile cu țugui: Nu băgați toți producătorii în aceeași oală

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În ultimele zile, producătorii de roșii cu țugui au fost puși la zid, pe motiv că înjectează plantele ca să obțină producții mai mari. Însă, există numeroase soiuri omologate, care se cultivă de ani buni și la noi. 

„Roșiile alungite sau cu moț pot fi variații obținute în urma unor complexe încucișări de soiuri. Am văzut că au ieșit unii și alții cu declarații referitoare la cantități enorme de îngrășăminte folosite de fermierii români. Nu trebuie să băgăm toți producătorii în aceeași oală”, ne-a declarat Alex Jurconi, președintele ProAgro.

Acesta spune că există și producători care nu respectă legea, însă, pentru a-i identifica, autoritățile și asociațiile consumatorilor ar trebuie să recolteze probe din piețe și să le trimită spre analiză laboratoarelor. Ulterior, cei care au încălcat legea să fie sancționați.

În plus, multe produse care ajung pe piață nu sunt românești. Circa 60% din legume sunt din import, principalii furnizori fiind Turcia, Olanda, Spania, Olanda, Italia, Iordania, America sau Africa de Sud.

Cercetătorii în legumicultură avertizează ca tomatele cu țugui pot fi periculoase pentru organism. Ei susțin că pentru acest tip de roșie se folosesc în exces erbicide sau substanțe de coacere forțată, ce pot duce la cancer.

“Sunt și soiuri mucronate care așa sunt ele, însă acel mucron, țugui, poate provine dintr-o stimulare, cum au spus specialiștii în agricultură. Din pacate, nu sunt roșii autentice românești pentru că nu se mai cultivă cele autentice. Sunt hibrizi dependenți de pachete de tratament cu pesticide și îngrășăminte.
Roșiile au avize pentru că așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, în general despre alimente, nu vorbim de o toxicitate acută, ci vorbim de efecte asupra sănătății pe termen mediu și lung, efecte care nu provin numai de la un singur aliment, ci dintr-o cumulare de alimente cu medicamente, consum excesiv de alcool și tutun. Este o problemă mondială că s-au înlocuit soiurile autentice cu hibrizi.

Roșiile cu tugui și e-urile sunt la fel de nocive. 

Toxitatea este o chestiune relativă și este un răspuns strict personal al fiecărui individ. Apare fenomenul de sinergism sau efectul de cocktail. Noi nu mâncăm un aliment cu un singur E, ci mâncăm aimente care conțin metale grele, cu reziduri de pesticide, cu substanțe adăugate care conțin o anumită textură și cand facem exces, lucrurile devin dramatice. Ar trebui să foloim soiuri tradiționale! Roșiile hibride nu le putem cultiva fără să le stropim și să le administrăm îngrăsăminte chimice, așa sunt ele create, sunt foarte sensibile.”, a declarat prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, la REALITATEA TV.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE