Ajutor financiar de 500 milioane de euro pentru fermierii europeni. Ce suma revine Romaniei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un nou sprijin financiar a fost aprobat de Comisia Europeana pentru fermierii romani, in valoare de circa 10,8 milioane de euro, in urma intalnirii oficiale de la Bruxelles, dintre ministrii Agriculturii si Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

In total, suma aprobata pentru toate statele europene se ridica la 500 de milioane de euro, potrivit comunicatului oficial al Comisiei Europene.

„Venind intr-un moment de presiuni bugetare semnificative, acest pachet de sprijin este un raspuns concret la problemele fermierilor, si arata ca oficialii Comisiei Europene au mobilizat mai mult de 1 miliard de euro pentru a sprijini agricultorii. Scopul nostru final este sa vedem o revenire a preturilor platite producatorilor, astfel incat acestia sa poata trai din munca lor”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

Cele mai mari sume din ajutorul european au fost alocate Germaniei (57,9 milioane de euro), Frantei (49 de milioane de euro), Regatului Unit (30 mil. euro) si Olandei (22 milioane de euro).

Sprijinul financiar acordat fermierilor europeni contine mai multe elemente:

  • un program de reducere a productiei de lapte, care va fi finantat cu circa 150 de milioane de euro
  • un ajutor de ajustare conditionata care urmeaza sa fie definit si pus in aplicare de Comisia Europeana (350 de milioane de euro)
  • statele membre vor avea posibilitatea sa revizuiasca sprijinul cuplat voluntar pentru sectorul laptelui, in sensul de a decupla aceasta plata si in 2017.
  • extinderea interventiei publice pentru laptele praf degresat, precum si pentru stocarea privata a laptelui degresat
  • plati directe in avans de pana la 70% din cuantumul total, incepand cu 16 octombrie.

„Comisarul Phil Hogan a prezentat astazi un pachet pentru sectoarele in criza. Este vorba in primul rand de sectorul laptelui, lasand insa flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul si catre alte sectoare. Sigur, foarte important este ca suma respectiva de 500 de milioane de euro a fost impartita in doua: 350 de milioane pentru a rezolva problemele in sector si 150 de milioane de euro pentru a permite statelor sa reduca voluntar productia de lapte. Credem ca este o masura foarte buna pentru ca stim cu totii ca sectorul laptelui se confrunta cu probleme grave de cand s-a renuntat la cota de lapte. In Romania, s-a ajuns in nordul tarii, in zona de munte, la Vatra Dornei, ca laptele sa coste 40 de bani pe litru, desi in comert continua sa fie 4 lei — 4,5 lei”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Toate detaliile in legatura cu noul sprijin financiar al Comisiei Europene urmeaza sa fie finalizate in urmatoarele saptamani, mai noteaza comunicatul CE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE