oi de vanzare

Ajutor de minimis de 2.500 lei/cap de berbec sau tap de reproductie din rase specializate

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a elaborat o Hotarare de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de berbeci/tapi de reproductie din rase specializate”, prin care crescatorii ar putea obtine maxim 2.500 lei/ cap de animal. In prezent, actul normativ se afla in dezbatere publica.

Conform MADR, cuantumul sprijinului financiar, reprezentand ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de:

  • a) maximum 2.500 lei/cap berbec din rasa specializata achizitionat potrivit prevederilor prezentei hotarari;
  • b) maximum 2.500 lei/cap tap din rasa specializata achizitionat potrivit prevederilor prezentei hotarari

In Romania, ameliorarea raselor locale de ovine si caprine pentru productii specializate este o activitate limitata ca preocupare in cercetarea stiintifica in fermele de dimensiuni mici si medii.

Cresterea productiei de carne si lapte a fost insotita de dezvoltarea unor insusiri morfo-productive la rasele specializate de animale, respectiv marirea greutatii corporale, realizarea unor sporuri mari de crestere in greutate, reducerea consumului de furaje, marirea prolificitatii, imbunatatirea calitatii si a compozitiei tisulare a carcaselor si cresterea productiei medii de lapte. Sustinerea achizitiei de berbeci de reproductie, prin ajutor de minimis, a avut in ultimii ani efecte deosebite asupra productiei de carne la specia ovine. Astfel, de la o productie de 108 mii tone carne in viu in anul 2014, aceasta a crescut la 182 mii tone carne in viu in anul 2015, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis privind achizitionarea de berbeci/tapi de reproductie, din rase specializate, beneficiarii, asa cum sunt enumerati la art.4 alin. (2) trebuie sa detina:

  • a) minimum 60 capete femele ovine, pe beneficiar, in vederea achizitionarii de berbeci de reproductie din rasele specializate cuprinse in anexa nr.1;
  • b) minimum 60 capete femele caprine, pe beneficiar, in vederea achizitionarii de tapi de reproductie din rasele specializate cuprinse in anexa nr.1.

Achizitionarea de berbeci/tapi de reproductie din rase specializate conform prevederilor alin.(1) se realizeaza respectand proportia de un berbec/un tap din rase specializate la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine detinute de beneficiar.

Lista raselor eligibile

lista

Numarul maxim de berbeci/tapi de reproductie care poate fi achizitionat de un beneficiar, trebuie sa corespunda, aplicand proportia prevazuta, unui numar de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Pentru obtinerea ajutorului de minimis prevazut la art.4 alin.(1) beneficiarii prevazuti la art.4 alin.(2) trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • a) sa detina un efectiv de femele ovine/caprine, asa cum sunt definite la alin.(1), identificate si inregistrate in RNE, pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari;
  • b) berbecii/tapii achizitionati sunt din rasele specializate cuprinse in lista intocmita de ANZ, prevazuta in anexa nr.1;
  • c) sa detina registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare si de inregistrare a animalelor din speciile ovina si caprina si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 si a Directivelor 92/102/CEE si 64/432/CEE.
  • d) se obliga prin angajament scris sa mentina in exploatatie berbecii/tapii de reproductie din rase specializate, achizitionati, pe o perioada de minimum 3 ani incepand cu data la care sprijinul financiar a fost acordat,
  • e) se obliga prin angajament scris sa inscrie in Registrul Genealogic, produsii femeli obtinuti din monta naturala cu berbecii/tapii de reproductie din rase specializate achizitionati in baza prezentei hotarari, in cazul raselor pentru care se face reproductie in rasa pura, conform standardelor de rasa

Acest ajutor de minimis ar putea contribui la cresterea si stabilizarea cantitativa si calitativa a productiilor de carne si lapte, la echilibrarea balantei veniturilor si cheltuielilor fermierilor, ajutandu-i sa se reaseze intr-o pozitie mai stabila si mai echilibrata in raport cu partenerii de afaceri, potrivit MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE