Ajutor de 8,5 milioane euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru populatia afectata de inundatiile din 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un ajutor financiar de aproape 8,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene va fi acordat populatiei afectate de inundatiile extinse din luna mai si din vara anului 2014, in urma aprobarii Deciziei Comisiei Europene de catre Parlamentul European si Consiliu, informeaza Agerpres.

„Am propus acordarea acestui ajutor in aprilie 2015 cand am transmis propunerea noastra celor doua institutii. Aceste inundatii devastatoare au provocat incertitudine si teama cu privire la viitorul fermierilor care si-au pierdut intreaga productie, copiilor care nu au mai putut merge la scoala si familiilor care si-au vazut locuintele distruse. Pentru toti acesti oameni care au aratat foarte mult curaj, autoritatile au luat o decizie inteleapta: au apelat la solidaritatea europeana”, se arata intr-o declaratie de presa sustinuta de comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu.

Primele inundatii au afectat circa 30 de judete din Romania, distrugand retele importante de transport, apa, energie si telecomunicatii, precum si case si ferme. Cetatenii au fost evacuati iar fermierii au pierdut recolte si animale. Multe scoli, spitale, cladiri publice si bunuri culturale au fost inundate. In lunile iulie si august 2014, precipitatiile abundente, inundatiile si alunecarile de teren au afectat din nou peste 126.000 de locuitori din cinci judete ale regiunii Olteniei, in sud-estul Romaniei.

Ajutorul financiar va sprijini reabilitarea comunităților, contribuind la acoperirea costurilor operațiunilor de recuperare, precum și la acoperirea parțială a costurilor de salubrizare a zonelor afectate, mentioneaza Corina Crestu.

„Din păcate, un dezastru sau o situație de criză pot apărea în orice moment. Nu putem întotdeauna preveni astfel de situații dramatice, însă ne putem pregăti, reduce pagubele și, cel mai important, putem crește siguranța cetățenilor noștri. Din acest motiv, politicile de gestionare a riscurilor și dezastrelor sunt atât de importante. Multe dintre programele co-finanțate prin intermediul Fondurilor structurale și de investiții europene pentru perioada 2014 — 2020 își propun să investească în prevenirea inundațiilor și reducerea impactului schimbărilor climatice, acțiuni pentru care există o nevoie stringentă”, a mai precizat Comisarul european pentru Politici Regionale, conform sursei citate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE