septembrie 28, 2021

Ajutoare pentru pagubele din agricultura de 179 milioane Euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania poate accesa aproape 180 de milioane de euro prin Masura 17 – Gestionarea riscurilor, in vederea sprijinirii fermierilor ale caror recolte au fost distruse de fenomene meteo extreme. Anuntul a fost facut de Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, in cadrul unui raspuns adresat europarlamentarului Daniel Buda.

Cu toate acestea, autoritatile romane nu au lansat aceasta masura la nivel national, se arata in raspuns.

„În ceea ce priveste masurile care vizeaza compensarea pagubelor suferite de fermieri din cauza fenomenelor meteorologice adverse, PDR poate oferi o astfel de compensare in cadrul masurii 17 Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiara orientativa de 179 milioane EUR cheltuieli publice). Totusi, autoritațile romane nu au lansat inca aceasta masura la nivel național. Acelasi tip de sprijin ar putea fi acordat ca simple ajutoare de stat finanțate integral din bugetul național, cu condiția ca acestea sa indeplineasca condițiile prevazute de normele UE privind ajutoarele de stat, sau in cadrul unei scheme de minimis care sa respecte dispozițiile relevante din Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei”, este raspunsul Comisarului Hogan.

Strategia UE privind adaptarea la schimbarile climatice (2013) stabileste un cadru si un numar de mecanisme de crestere a nivelului de pregatire in UE pentru impactul actual si viitor al schimbarilor climatice. Ea subliniaza, de asemenea, importanța integrarii adaptarii la schimbarile climatice in politica UE in domeniul agriculturii. O serie de documente de orientare si de fise informative identifica domenii si moduri in care se poate acționa si recomanda integrarea aspectelor legate de adaptare in programele de dezvoltare rurala (PDR) finanțate cu ajutorul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala.

„Îi solicit public ministrului Agriculturii, Petre Daea, sa lanseze de urgența masura 17 (Gestionarea riscurilor) din PNDR, astfel incat fermierii sa poata beneficia de fondurile prevazute pentru compensarea pagubelor din cauza fenomenelor meteorologice! Schimbarile climatice din ultimii ani pun presiune din ce in ce mai mare asupra agricultorilor. Temperaturile in crestere si modificarea modelelor de precipitații au provocat inundații, incendii de vegetație, vijelii si alte fenomene extreme”, este mesajul europarlamentarului Daniel Buda, scris pe pagina sa de Facebook.

In 2017, fermierii din nord-estul tarii s-au confruntat cu seceta, o buna parte din culturi fiind compromise.

Un raport al Bancii Mondiale arata ca in Romania, riscul climatic se afla la unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele Uniunii Europene, generand pierderi anuale asupra culturilor agricole de peste 30 % si afectand aproape toate regiunile tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE