Plafonarea adaosului comercial la mai multe produse agroalimentare genereaza o interventie mult prea dura in politicile comerciale ale agentilor economici, considera reprezentantii AIPROM.
„Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) isi exprima ingrijorarea fata de proiectul de Ordonanta de Urgenta propus de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale conform unor surse din mass media, privind plafonarea adaosurilor comerciale la o gama extinsa de produse agroalimentare si inputuri agricole, inclusiv pentru produsele de protectia plantelor.
Consideram ca implementarea acestui act normativ genereaza o interventie mult prea dura in politicile comerciale ale agentilor economici si o ingerinta majora in modelele de business ale fiecarui actor, avand ca rezultat afectarea mecanismelor economice de formare a preturilor si a capacitatii producatorilor si distribuitorilor de produse de protectia plantelor de a raspunde eficient cererii.
Consecintele negative ale unui astfel de demers sunt in acest moment necuantificabile dar gradul lor de probabilitate este cu atat mai mare cu cat ele se vor repercuta asupra intregului lant de productie si distributie”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Potrivit sursei citate, justificarile invocate in preambulul acestui proiect de act legislativ sunt depasite (cresterea preturilor din cauza pandemiei de COVID care s-a incheiat din 2022) sau exagerate sau folosite ca un leit-motiv (razboiul din Ucraina) pentru a impune masuri utile unor scopuri extra-economice.
Astfel, o crestere a pretului mediu al produselor de protectie a plantelor cu 9% in contextul cresterii preturilor la produsele alimentare cu 19% (2022 versus 2020) intr-un climat puternic inflationist nu este de natura sa justifice luarea unor masuri inalt perturbatoare pentru intreg lantul valoric.
„Masurile de protectie sociala ar fi binevenite daca ar produce si efecte benefice, dar modul in care a fost gandit acest proiect legislativ ne face sa credem ca protectia sociala a fermierilor va fi de fapt lovita de aplicarea acestor masuri anti-concurentiale”, subliniaza Asociatia.
Totodata, AIPROM considera ca plafonarea preturilor si a adaosului comercial pentru inputurile destinate fermierilor romani (pesticide, ingrasaminte) nu se justifica datorita faptului ca la ora actuala la nivel global, european si local preturile au inceput sa scada datorita reducerii preturilor la producatorii de pesticide si gaze.
In plus, AIPROM atrage atentia ca promovarea unei legislatii care instituie masuri de control al preturilor intr-un domeniu atat de larg, produse agricole si alimentare, ingrasaminte, furaje si pesticide, va afecta reputatia agriculturii romanesti la nivelul Uniunii Europene si va reduce nivelul investitiilor atat de necesare pentru trecerea de la o agricultura bazata pe exportul de materii prime la o economie bazata pe productia si exportul de produse cu valoare adaugata mare.
„Suntem constienti ca Legea Concurentei permite Guvernului, in imprejurari exceptionale precum situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, sa dispuna masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor dar aceste masuri pot fi adoptate pentru o perioada de maximum 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru cel mult 3 luni, iar o asemenea interventie in mecanismul formarii preturilor se face cu avizul Consiliului Concurentei.
Din observatiile noastre reiese ca in cazul de fata acest aviz nu exista”, se mai arata in documentul citat.
Totodata, reprezentantii Asociatiei Industriei de Protectia a Plantelor atrag atentia ca plafonarea temporara a adaosurilor comerciale poate pune in pericol stabilitatea economica a operatorilor de pe piata, cu precadere a distribuitorilor si poate avea impact asupra securitatii alimentare in Romania.
„In spatiul comunitar modul de formare a preturilor poate fi rezultatul doar al concurentei libere si al cererii si ofertei, drept pentru care AIPROM, in ipoteza in care proiectul de ordonanta de urgenta mentine plafonarea adaosurilor comerciale si a preturilor, va apela la mijloacele legale disponibile la nivel national si european pentru a proteja libertatea comertului.
Facem apel la autoritati sa identifice solutii alternative respectand legislatia nationala si europeana si care sa asigure un echilibru intre protectia consumatorului final si stabilitatea pietei.
Romania poate implementa masuri care sa sprijine sectorul agricol fara a afecta disproportionat lantul de aprovizionare cu produse esentiale pentru agricultura sustenabila si performanta productiei”, se mai mentioneaza in comunicat.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat, recent, ca toate produsele procesate in Romania vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanta in acest sens urmand sa fie lansat in dezbatere in perioada urmatoare, iar ulterior aprobat in Guvern.
Masura a starnit reactii contradictorii, fiind contestata de Federatia Romalimenta, de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), de Confederatia Patronala Concordia si de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si sustinuta de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – BIO Romania.
In acest context, saptamana trecuta, seful de la Agricultura a precizat ca o noua discutie cu reprezentantii industriei alimentare referitoare la plafonarea adaosului comercial va avea loc in aceasta saptamana.
El a sustinut ca vrea sa aiba „un dialog corect” atat cu procesatorii, cat si cu zona de retail din Romania, si a aratat ca aceasta decizie de plafonare a adaosului comercial nu va afecta business-urile procesatorilor si ale retailerilor din Romania.
Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania, AIPROM, a fost infiintata in 2002 si reprezinta peste 85% din piata de produse de protectie a plantelor din Romania. Totodata, AIPROM este membra a CropLife Europe.