Agrometeo: temperaturi de sub 0 grade in toata tara si sanse mari de ninsori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea din urmatoarele zile se va caracteriza prin temperaturi medii diurne cuprinse intre -7 si 5 grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura, fiind conditii de producere a inghetului la sol.

Tot in urmatoarele zile se anunta precipitatii in cantitati insemnate din punct de vedere agricol, acestea fiind preponderent sub forma de ninoare, dar si mixte (ploaie, lapovita), se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila pana la data de 15 ianuarie 2021.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -7…5°C, limite apropiate de mediile multianuale, la scara intregii tari. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -2…8°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -11…3°C in aproape toata tara, fiind conditii de producere a inghetului la sol. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apa in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute local in estul, sud-estul si centrul Dobrogei, izolat sud-estul Munteniei, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va inregistra starea de repaus biologic, in cea mai mare parte a tarii. Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (10-100%) la nivelul intregului teritoriu agricol. La cultura de rapita se va semnala in continuare cresterea aparatului foliar (8-13 frunze), in aproape toata tara.

Starea de vegetatie a plantelor va fi in general buna si medie, iar in semanaturile efectuate in afara epocii optime, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta medie si slaba. In toate plantatiile, speciile pomicole si viticole vor parcurge stadiul de repaus vegetativ, acestea avand o buna rezistenta la temperaturile scazute de pe parcursul iernii. In zilele cu precipitatii, lucrarile in camp vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Administrarea ingrasǎmintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la speciile de toamnǎ semanate in epoca optima, precum si a celor organice in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE