prognoza agrometeo

Agrometeo: temperaturi caniculare si sanse de ploi si grindina in mai multe regiuni

Facebook
Twitter

Urmatoarele zile se vor caracteriza printr-o vreme caniculara, cu temperaturi ce pot ajunge chiar si la 36 de grade Celsius dar si cu ploi semnificative din punct de vedere agricol, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 22-28 august 2020.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod normal in aproape toata tara, chiar caniculara in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 16…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 23…36°C, la nivelul intregului teritoriu.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 9…23°C, in cea mai mare parte a tarii. Se intrevad ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari de scurta durata ale vantului izolat cu aspect de vijelie, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, centrul, estul si sudul Transilvaniei, izolat nordul Crisanei.

Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, local vestul si sudul Crisanei, nordul, sudul, sud-vestul si izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei si al Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe fondul regimului termic ridicat al aerului si solului, asociat cu deficitele accentuate de umiditate in sol, starea de vegetatie la culturile prasitoare neirigate se va deprecia prin uscarea partiala/totala a aparatului foliar, boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, precum si fortari stadiale, cu efecte negative asupra potentialului productiv, iar in plantatiile pomi-viticole se vor semnala ingalbenirea si uscarea frunzelor, fructe/boabe de dimensiuni mici si deshidratate, precum si caderea prematura a acestora, indeosebi in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii.

Cultura de floarea-soarelui isi va continua maturitatea in ceara (70-100%) si deplina (50-100%), extinzandu-se totodata lucrarile de recoltare.

Porumbul va parcurge fazele de maturitate lapte (60-100%), ceara (40-100%) si deplina (20-100%) la nivelul intregului teritoriu agricol. Local, la hibrizii timpurii si extratimpurii din sudul si vestul tarii se va putea declansa recoltarea.

La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina in majoritatea bazinelor de cultura, iar la cartof se vor semnala cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea.

Pomii fructiferi se vor afla la acumularea zaharurilor, coacerea fructelor si formarea mugurelui terminal, precum si recoltarea la speciile de sezon. La vita de vie se vor inregistra cresterea si coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii, recoltarea esalonata, in functie de atingerea maturitatii de consum.

Lucrarile agricole in camp (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, tratamente fito-sanitare, araturi, pregatirea patului germinativ, etc) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE