Agrometeo: temperaturi caniculare, dar dezvoltare optima la plante, datorita precipitatiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarea saptamana, temperaturile vor fi unele caniculare, insa nu vor fi lipsite zilele cu precipitatii abundente. Din aceasta cauza, starea de vegetatie la principalele culturi agricole va fi una buna, iar ritmul de dezvoltare a plantelor normal, se arata in prognoza agrometeo ANM.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14…26°C in toate zonele de cultura, valori mai ridicate cu 1…5°C in raport cu mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 21…32°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 7…19°C, in cea mai mare parte a tarii.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si   extrema),   in   Moldova,   Crisana  si Maramures, pe suprafete agricole extinse  din    Dobrogea,    Muntenia, Oltenia si Transilvania.  Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim, in cea mai mare parte a Banatului, local nordul si estul Olteniei, nordul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul, centrul si sudul Munteniei, sud-vestul Dobrogei.

Citeste si: INS: suprafata cultivata in Romania a crescut in anul 2021

In cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedolologica fiind moderata, puternica si extrema, in Dobrogea, Moldova si Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, local nordul, nord-estul, estul si sudul Munteniei, sudul si    estul    Olteniei, nordul, vestul  si nord-vestul Banatului, nord-vestul, centrul, sudul si izolat estul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate  din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe suprafete extinse din Oltenia si Transilvania, local in nordul, nord-vestul, centrul, vestul si sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului si sud-estul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile agricole, ritmurile de crestere si dezvoltare vor fi normale in aproape toata tara si chiar intensificate, datorita temperaturilor din aer si sol mai ridicate decat in mod obisnuit, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, la culturile de toamna

La orzul si graul de toamna se vor continua inspicarea si inflorirea (30-100%), precum si maturitatea in lapte (10-70%), in special in semanaturile efectuate in perioada optima.

In sudul, sud-estul, estul si centrul tarii, rapita se va afla in fazele de formare a silicvelor si a boabelor in silicve (30-100%) in majoritatea zonelor de cultura, izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline (10-30%), indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

La cultura de floarea-soarelui vor predomina formarea primei perechi de frunze   (50-100%)    si    infrunzirea (10-16 frunze).

Functie de data semanatului, la porumb se va definitiva rasarirea (100%), continuandu-se totodata cresterea frunzei a   treia   (10-100%)   si    infrunzirea  (5-12 frunze), in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura isi va finaliza rasarirea (100%), plantele aflandu-se la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) si ingrosarea axei hipocotile (10-40%).

Fenologic, cartoful se va afla la rasarire (90-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizare (30-100%), iar soiurile timpurii de consum isi vor continua imbobocirea si inflorirea (10-100%).

Pomii fructiferi vor parcurge cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, in toate plantatiile. Soiurile timpurii de cires si cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in continuare.

Speciile viticole din majoritatea podgoriilor vor inregistra fazele de infrunzire, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor, iar in sudul, estul si vestul tarii se vor semnala inflorirea si formarea boabelor la soiurile timpurii.

In conditiile agrometerologice mentionate, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfasura in conditii optime, in cea mai mare parte a tarii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea in continuare a tratamentelor chimice impotriva bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare;
  • Aplicarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor prin erbicidari si prasile mecanice la speciile de prasitoare (porumb si floarea-soarelui);
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE