Agrometeo: rezerva buna de apa la graul de toamna si cultura de porumb

Facebook
Twitter

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local estul si sudul Dobrogei, nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, izolat nordul si sudul Olteniei, se arata in prognoza agrometeo publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pana la finele lunii mai.

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), in Moldova, pe suprafete extinse din Dobrogea, Muntenia si Oltenia, local in estul si sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra local in estul si sudul Moldovei, sudul, centrul, nordul si nord-estul Munteniei, izolat nordul Dobrogei si nord-vestul Banatului.

Citeste si: Florin Barbu: “am sustinut si sustin dezvoltarea sistemelor de irigatii”

Pe fondul regimului hidrotermic din aer si sol favorabil, ritmurile biologice de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii.

Astfel, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de alungire a tulpinii (50-100%), „burduf” si inspicare (30-100%), precum si inflorirea (10-100%), in aproape toata tara. Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile aflate la maturitate in lapte si ceara (10-100%).

In functie de conditiile pedoclimatice, rapita din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana va parcurge predominant formarea silicvelor si a boabelor in silicve, iar in zonele de campie se va putea semnala coacerea deplina (10-30%), in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va inregistra dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzirea (8-22 frunze) in majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna. La porumb se va definitiva rasarirea (100%), continuandu-se totodata formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (5-12 frunze), in cea mai mare parte a tarii.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), iar in Transilvania, izolat, se va putea declansa inceputul alungirii axei hipocotile.

La cartof se vor inregistra rasarirea (80-100%), cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (30-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum, va fi posibila aparitia fazei de imbobocire (10-15%).

Potrivit prognozei agrometeorologice, in majoritatea plantatiilor pomicole, speciile de samburoase se vor afla la cresterea fructelor, precum si infrunzire, iar la semintoase se vor semnala legarea/formarea rodului, cresterea lastarilor si frunzelor.

La soiurile timpurii de cires aflate la maturitate tehnologica se vor efectua lucrarile de recoltare. Vita-de-vie isi va continua fazele de infrunzire, cresterea lastarilor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masa din sudul, estul si vestul tarii se va putea semnala formarea boabelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE