Agrometeo: incalzire brusca a vremii si stare de vegetatie buna, la majoritatea plantelor de cultura. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile inregistrate vor fi unele ridicate, in sudul tarii vremea fiind chiar deosebit de calda. Rezerva de umiditate la culturile de toamna se va incadra in limite apropiate de optim si optime, iar starea de vegetatia a plantelor se prezinta in conditii bune, in majoritatea zonelor de cultura, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 21-27 mai.

Caracteristici meteorologice

La inceputul intervalului, vremea va fi normala sub aspect termic, dupa care va deveni calda in majoritatea regiunilor, chiar deosebit de calda in sudul tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 10…21°C in prima parte a perioadei, apropiata de mediile multianuale si 13…25°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16…31°C, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 4…19°C, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 14…26°C, limite favorabile pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Munteniei si a Olteniei, local in nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, vestul si nord-estul Banatului, nordul si vestul Crisanei, izolat sud-vestul Dobrogei.

In Moldova, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Crisana, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul, nord-estul si estul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, izolat centrul Olteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si local puternica). In stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii.

Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, izolat in nordul, sudul si sud-estul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in bune conditii pe aproape intreg teritoriul si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Pe ansamblu, starea de vegetatie a speciilor de toamna semanate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar la cele tardive si pe terenurile cu deficite moderate de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge alungirea tulpinii (50-100%), „burduf” si inspicare (20-100%) si inflorirea (10-40%), in cea mai mare parte a zonelor agricole. Rapita va inregistra aparitia inflorescentelor si inflorirea (20-100%), precum si formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-60%), la nivelul intregii tari.

Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva germinarea (90-100%), aflandu-se predominant la rasarire (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (5-9 frunze).

In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si conditiile pedoclimatice, porumbul se va afla la germinare (70-100%), rasarire (30-100%), formarea frunzei a 3-a (10-100%) si infrunzire (4-10 frunze). La sfecla de zahar se vor continua germinarea (80-100%), rasarirea (40-100%) si dezvoltarea rozetei de frunze (10-100%), in toate bazinele specializate.

Cartoful va parcurge incoltirea si rasarirea (20-100%), iar soiurile timpurii, formarea si cresterea lastarilor (10-50%). In toate plantatiile pomicole se vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor /lastarilor, iar la soiurile timpurii de cires se va putea declansa coacerea in “parga”, in special in jumatatea de sud a tarii.

La vita-de-vie vor predomina cresterea frunzelor si a lastarilor in majoritatea podgoriilor, iar soiurile timpurii se vor afla in faza de formare a inflorescentelor.

Conditiile meteorologice vor fi in general favorabile pentru efectuarea lucrarilor agricole in camp in aproape toata tara, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Finalizarea verificarii semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii germinative;
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna prin efectuarea tratamentelor cu erbicide, insecticide si fungicide;
  • Continuarea fertilizarilor faziale la cerealierele de toamna cu ingrasaminte chimice complexe (N, P, K) si foliare pe baza de microelemente;
  • Administrarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi;
  • Efectuarea de prasile mecanice si manuale in culturile de primavara (porumb, floarea-soarelui, cartof, sfecla de zahar).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE