AgriPlanta Vest 2014: teste explicate pentru mașinile fitosanitare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În cadrul AgriPlanta Vest, ce se va desfășura în perioada 4-7 septembrie 2014, zilnic, între orele 9-18, în standul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (standul A3) vor avea loc demonstrații commentate pentru testarea mașinilor fitosanitare.

Mașinile pentru tratamente fitosanitare joacă un rol important în lanțul tehnologic de producție. Prin funcționarea lor corectă se asigură eficiența tratamentelor, reducerea costurilor, protejarea mediului şi nu în ultimul rând, protecția consumatorului. Pentru funcționarea corectă a acestor mașini e nevoie de măsurarea unor prametri de lucru care sub nici o formă nu pot fi verificați cu ochiul liber și anume presiunea de lucru, debitul de lichid la duze, turația și debitul pompei de vehiculare a lichidului și, un element foarte important, și anume uniformitatea de distribuție pe lățimea de lucru.

În țările dezvoltate, fermierii sunt cei care au inițiat necesitatea de a controla mașinile pentru tratamente fitosanitare din dorința de a avea culturi sănătoase și de a nu risipi bani fără a avea vreun efect asupra buruienilor, a bolilor sau a dăunătorilor împotriva cărora se acționează.

Standul HERBST 1000, pe care fermierii vor putea să îl vadă în lucru, zilnic, în cadrul AgriPlanta Vest 2014, prezentat în colaborare cu Departamentul de Mecanizare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca măsoară în timp real anumiși parametri la mașinile de erbicidat, ca presiunea la ieșirea din pompă, debitul de lichid la pompă, presiunea și debitul pe fiecare duză în parte, turația de antrenare a pompei și corelație cu nomograma acesteia, precum și uniformitatea de distribuție pe lățimea de lucru. Toate datele sunt prezentate și stocate pe un computer, iar la nevoie pot fi și tipărite, astfel încât la orice mașină de tratamente fitosanitare parametrii de funcționare să fie cei proiectați de către constructor și ceruți de măsurile agrofitotehnice impuse.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE