Agricultura și industria alimentară, domenii riscante pentru angajați

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Angajații din agricultură și și industria alimentară sunt expuși la numeroase riscuri privind accidentele de muncă din cauza faptului că patronii nu respecte normele de siguranță.

„Atât în domeniul agriculturii cât și în cel al industriei alimentare sunt efectuate numeroase activități în care sunt implicate echipamente de muncă, la care, în unele situații, nu se respectă prevederile reglementărilor naționale care transpun legislația comunitară aplicabilă în domeniul securității și sănătății în muncă cu privire la aceste echipamente. Datorită faptului că, în unele cazuri, angajatorii din aceste domenii de activitate nu au asigurat măsurile necesare pentru aplicarea și respectarea cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, s-au produs accidente de muncă în urma cărora a avut loc pierderea capacității de muncă, ca urmare a unor vătămări suferite de accidentați”, a declarat Szombatfalvi—Torok Francisc, inspector șef în cadrul ITM Timiș.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu organizează astăzi, la ora 10.00, în Sala de Conferințe a Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, str. Calea Dumbrăvii, nr.17, etaj 3, o întâlnire dedicată analizării stării securității și sănătății în muncă din domeniile agricultură și industrie alimentară. La acest eveniment vor participa angajatori și angajați din domeniile agricultură și industrie alimentară, precum și parteneri de dialog social.

Deși numărul angajaților și al întreprinderilor agricole și al celor din industria alimentară este în scădere, aceste sectoare își mențin totuși importanța lor în cadrul economiei naționale. În anul 2014, în județul Sibiu au fost înregistrați 940 de lucrători (151 unități) în agricultură și 4.887 de lucrători (204 unități) în industria alimentară.

Rezultatele vizitelor de inspecție efectuate de inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Sibiu, au evidențiat faptul că, în activitățile din agricultură și industria alimentară au fost constatate abateri de la legislația în vigoare cu privire la obligația angajatorilor de a asigura cerințele legale pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.

În cadrul acestei întruniri se vor dezbate următoarele aspecte:

  • Starea județului Sibiu din punct de vedere al securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă.
  • Probleme specifice securității și sănătății în muncă din aceste domenii de activitate;
  • Statistica accidentelor de muncă înregistrate în județul Sibiu în perioada 2010-2014, în domeniile agricultură și industrie alimentară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE