Agricultură inteligentă: Sucul de sfeclă de zahăr topește gheața de pe carosabil pe timpul iernii, plus alte întrebuințări inedite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un număr tot mai mare de administrații locale se îndreaptă din ce în ce mai mult către utilizarea unei soluții formate dintr-o combinație de suc de sfeclă de zahăr și soluție salină pentru a menține drumurile practicabile pe timpul iernii.

Din ce în ce mai multe administrații locale consideră că utilizarea soluției din suc de sfeclă de zahăr pentru combaterea zăpezii și a gheții de pe carosabil reprezintă o idee foarte bună.

Utilizarea amestecului din  sucul de sfeclă de zahăr implică costuri privind achiziționarea unor echipamente suplimentare pentru formarea amestecurilor și distribuția acestora dar aceste cheltuieli se amortizează în timp datorită calității cestei soluții care afectează foarte puțin calitatea metalului și a asfaltului.

Agricultură inteligentă. Amestecul obținut din sucul de sfeclă de zahăr: ecologic și eficient

Introducerea în folosință a amestecului obținut din sucul de sfeclă de zahăr este atât ecologic, dar este, de asemenea, și mai eficient în ceea ce privește rezistența la îngheț la temperaturi mai scăzute decât amestecul simplu de sare și nisip.

De exemplu, administrația din Toronto folosește soluția obținută din amestecul de suc de sfeclă doar atunci când temperatura scade, ocazional, sub minus 20 °C.

Atunci când zăpada începe să se topească, mirosul soluției obținute din sucul de sfeclă de zahăr poate fi asociat cu mirosul sosului de soia, melasă sau cafea stătută.

Totodată, această inițiativă reprezintă alinierea administrațiilor publice la efortul colectiv privind reducerea poluării globale prin implementarea unor soluții care să reducă poluarea mediului, în special eliminarea răspândirii unor cantități imense de clorură în mediu, pe timpul iernii.

Agricultură inteligentă. Randamentul și inovația utilizării amestecului obținut din sucul de sfeclă de zahăr

Administrațiile publice ar putea, de asemenea, prin introducerea în folosință a amestecului obținut din sucul de sfeclă de zahăr, reducerea numărului de cazuri în care conducătorii auto au dat în judecată administrațiile publice locale, datorită cauzelor producerii accidentelor pe timp de iarnă acuzând neimplicarea autorităților cu privire la menținerea drumurilor în condiții de siguranță în condiții de iarnă.

Agricultură inteligentă. Amestecul obținut din sucul de sfeclă de zahăr: siguranță, reducerea costurilor operaționale și a redus considerabil utilizarea de sare rutier sau alte cloruri

Conform studiilor, amestecul de sare și nisip poate fi folosită eficient până la temperaturi de aproximativ minus 8°C, iar, începând cu temperaturi de minus 10 °C, efectul se reduce, iar carosabilul începe să înghețe.

Începând cu temperaturi de minus 10 °C, adăugând suc de sfeclă de zahăr,punctul de congelare scade, ajungând la o temperatură de îngheț de minus 25 °C.

Modul de administrare este foarte simplu, soluția fiind pusă înainte de apariția zăpezii „Ideea este de a ajunge pe drum și apoi să se lase să se usuce carosabilul, înainte de viscol sau înainte de venirea gheții. Astfel, când va ninge, zăpada va începe, în mod automat, topirea. În acest fel, nu mai este necesară prezența utilajelor de deszăpezire pe drumuri. . . ”.

Amestecul obținut din suc de sfeclă cu soluție salină costă 29 de cenți pe litru, față de cinci cenți pentru soluția salină, dar, în același timp, există economii pe termen lung în sensul că administrația utilizează mai puțină sare, reducând în acest fel poluarea mediului și, totodată, reduce utilizarea utilajelor destinate deszăpezirii.

Administrațiile locale din Statele Unite ale Americii utilizează amestecul obținut din sucul de sfeclă de zahăr de aproximativ trei ani, cu rezultate foarte bune în ceea ce privește reducerea producerii accidentelor rutiere, sănătatea pomilor fructiferi și a viței de vie și, totodată, a mediului înconjurător, precum și reducerea utilizării bugetelor alocate pentru acțiunile de deszăpezire pe timpul iernii.

Administrațiile din Transporturi  din SUA au realizat eficacitatea aplicării amestecului de suc de sfeclă de zahăr cu soluție salină, iar, conform declarației unui purtător de cuvânt, „Obiectivul ministerului este de a oferi autostrăzi în condiții de siguranță pentru toți călătorii prin utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile. În același timp, suntem conștienți de responsabilitatea noastră de a proteja mediul înconjurător, astfel încât vom folosi tehnologia pentru a ne ajuta să determinăm cel mai bun mod de a menține autostrăzile deszăpezite, concomitent cu aplicarea soluției cea mai ecologică, din perspectiva analizei costuri-eficiențe”.

Un alt exemplu îl reprezintă orașul Cincinnati, unde amestecul de suc de sfeclă de zahăr este aplicat cu succes pentru scăderea temperaturii de înghețare în vederea menținerii practicabilității drumurilor, pe timp de iarnă, acest produs rezidual fiind aruncat, înainte de descoperirea acestei metode ingenioase de utilizare.

Totodată, în Ohio au fost folosite aproximativ 42.000 de litri de amestec de suc de sfeclă de zahăr, aplicat pe drumuri, în mestec cu soluție salină, reducând, în acest fel utilizarea sării , rezultatul exprimat de Diane Watkins, administrator al operațiunilor de trafic și de drumuri subliniind că “administrația este foarte încântată de noua soluție utilizată” adăugând că reducerea consumului de sare înseamnă, totodată, mai puțină coroziune pe echipamente și pe poduri.

Dennis Burkheimer, administratorul operațiunilor de iarnă pentru Departamentul Iowa al Transporturilor, a declarat ca amestecul de suc de sfeclă a produs efecte foarte bune, în Iowa, unde temperatura a fost de – 15 grade, efectele fiind „în primul rând excelente în ceea ce privește topirea mai bună a zăpezii”.

Din păcate pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, utilizarea sucului din sfeclă pentru curățarea drumurilor nu va crește cererea pentru sfecla de zahăr la fel ca în creșterea cererii pentru porumb, în cazul obținerii etanolului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE