Agricultura inteligentă. Creşterea nutriilor: sfaturi pentru profit

Facebook
Twitter

Creşterea nutriilor poate deveni o afacere rentabilă pentru fermieri, dacă sunt luate în calcul toate particularităţile acestei specii şi recomandărilor experţilor în domeniu. 

Creşterea nutriilor poate fi o afacere de familie profitabilă pentru fermierii din Republica Moldova, fiindcă nu cere investiții considerabile, iar profitul poate fi obținut chiar în primul an, apreciază Victor Efros, președintele Societății Republicane a Crescătorilor de Nutrii și Iepuri “Myocastorlepus”, scrie fermierul.md.

„În comparație cu iepurii, nutria este foarte rezistentă la maladii, așa că pierderile de capete sunt practic excluse și cheltuielile pentru vaccinuri nule. Totodată, animalul nu e pretențios la hrană, consumând resturi vegetale, ierburi etc.”, menționează Victor Efros.

Nutria este un animal rozător, semiacvatic, întâlnit în stare sălbatică în regiunile mlăștinoase din America de Sud. Animalul adult cântărește la vârsta de un an în jur de 5 kg. Pe piața moldovenească, prețul unui kg ajunge până la 40 de lei, acest gen de produs practic lipsind. Totodată, de la nutrii sunt utile și blănurile, o pielicică costând circa 150 de lei.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă crescătorii de nutrii din Republica Moldova este achiziționarea materialului genetic corespunzător. În Republica Moldova nu există crescătorii care ar oferi fermierilor masculi și femele pur sânge, deși speciile Nutria neagră, Nutria standart, Nutria lemon pot fi găsite la membrii Societății „Myocastor-lepus” din Dondușeni, Grigoropol, Căușeni sau Chișinău.

Prețul unui animal matur de 4-5 luni, care ar avea sub 4 kg, este de 200-250 lei moldovenești. Pentru înfiintarea unei familii aveți nevoie de 10 femele și un mascul.

Terenul. Experții afirmă că terenul pe care se organizează crescătoria de nutrii trebuie să fie permeabil, în plan ușor înclinat, ferit de curenți si de zgomote neobișnuite, aproape de sursa de apă potabilă și de rețeaua electrică.

Nutriile sunt foarte sensibile la curenți, care provoacă apariția mucozităților. Totodată, din cauza zgomotului (lătratul câinelui, muzica la volum ridicat etc.), animalele pot pierde pofta de mâncare, pierzând astfel din greutate.

Incinta se împrejmuiește cu gard din plasă de sârma zincată, cu ochiuri de maximum 30/30 mm, înalt de 1,5-2 m. Adăpostirea se face în cuști suspendate (la minimum 35-45 cm deasupra solului) sau în compartimente situate la sol. Cuștile suspendate pot avea diferite mărimi, în generale, de la 100-110 cm lungime și 65-70 cm lățime până la 200 cm lungime, 80-90 cm lățime și respectiv 40-50 cm înălțime. Acestea se confecționează din sârmă groasă, zincată, cu ochiul de 25/25 mm.

Fiecare cușcă trebuie prevăzută cu 1-2 ușițe de vizitare și la unul din capete cu un bazin de scăldat. Bazinul se confecționează din tabla galvanizată, situat pe lățimea cuștii, 40-55 cm din lungimea acesteia. La celălalt capăt al cuștii se atașează cuibarul, care se face din scândură rezistentă, protejată din interior contra roaderii cu plasă din sârmă.

Pe de altă parte, în cazul compartimentelor situate la sol, o familie de 11 membri poate fi amplasată pe 4-5 metri pătrați. Victor Efros afirmă că metoda la podea este mai avantajoasa, fiindcă sunt economisiți bani din amplasarea cuștilor suspendate și a bazinului.

Animalele adulte de reproducție, masculii și femelele, inclusiv cele cu pui de alăptat, sunt cazate individual, iar puii, după înțărcare, în grup. Tineretul provenit din aceeași fătare trebuie cazat în aceeași cușcă.

Înmulțirea. Nutriile se înmulțesc pe tot parcursul anului, femelele introducându-se la reproducție la vârsta de 5-6 luni, iar masculii la 7-8 luni. La prima împerechere, animale trebuie să aibă masa corporală de cel puțin 3,5-4 kg.

Căldurile durează circa 36 de ore și se repetă la intervalele de 24-30 de zile. Perioadă de gestație este în medie de 132 zile. Femelele produc, în medie, 4-6 pui viabili la o fătare. Primele călduri, după fătare, apar la 1-3 zile, însă se recomandă ca femela-mamă să fie dată la montă în următorul ciclu.

La nutrii, durata vieții este de 6-8 ani, însă prolificitatea, în condițiile creșterii în captivitate, scade accentuat, după vârstă de 3-4 ani. Raportul poligamic este variabil, de la un mascul la o femelă, în cazul creșterii în perechi, până la 1/10, 1/15. Experții recomandă crescătorilor începători un raport de cel puțin 1/10.

Împerecherea se face individual (montă la mână) sau în grup (monta în harem). Monta la mână se practică de obicei în cazul femelelor după fătare, iar monta în harem în cazul tineretului care intră pentru prima dată la reproducție.

Pentru obținerea împerecherii individuale, femela se introduce în cușca masculului șapte zile la rând începând cu a 24-a zi după fătare. În cazul în care nu se realizează monta, încercările se reiau la 48-54 de zile după fătare.

Fătările survin de obicei în timpul nopții sau dimineața devreme. Puii se înțarcă în jurul vârstei de 24 de zile și se transferă, grupați pe sexe, în compartimente de cazare colective, știut fiind că într-un grup format nu se mai pot introduce alte animale, cu excepția masculilor în haremul femelelor.

Alimentarea. Zilnic, o nutrie trebuie să consume cel puțin 200-250 de grame de furaj concentrat. Deși face parte din ordinul rozătoarelor, nutria suportă cu dificultate celuloza și aceasta înrăutățeste calitatea celorlalte furaje: fiecare procent suplimentar de celuloză micșorează cu 1-2% digestibilitatea substanțelor nutritive calorigene (proteine, grăsimi și hidrații de carbon). Experții recomandă ca hrana să se dea sub formă de amestec umectat de sfeclă și de fân sau masă verde tocată, furaje concentrate bine mărunțite și săruri minerale. Totodată, este foarte important ca apa nutriilor să fie schimbată zi de zi, animalele cu greu suportând murdăria.

Producția de blănuri. Recoltarea blănurilor se face la vârsta de 8-9 luni a tineretului de producție, când părul secundar este dezvoltat și cel intermediar este napârlit, indiferent de sezon. În scopul obținerii unei calități corespunzătoare, recoltările din sezonul cald sunt precedate de o perioada de pregătire, în care se pune accentul pe ferirea animalelor de lumina solară directă și pe mărirea frecvenței îmbăierilor cu apă proaspătă.

După degresare, blănurile sunt îmbrăcate simetric pe șanuri în vederea uscării. Uscarea se face într-o încăpere încălzită la temperatura de 25-30 de grade, având grijă ca blănurile să nu fie mai aproape de 1,5-2 m de sursa de căldură.

Producția de carne. O dată cu blană de la o nutrie se obțin și 2,5-3 kg carne, iar, de la un tineretul în vârstă de 6-8 luni, 1,6-2 kg. Carnea de nutrie este un aliment prețios. Din punctul de vedere al conținutului în substanțe nutritive, nu este inferioară cărnii de iepure de casă și de bovine. Carnea de nutrie are un conținut deosebit de ridicat de hemoglobină musculară: 800-1000 mg% (față de 150-200 mg% la iepurele de casă).

Apărarea sănătății nutriilor. Nutriile sunt în general rezistente la boli. Totuși, pot fi afectate de unele maladii contagioase, cum sunt: paratifoza, septicemie hemoragică, colibacterioza, tricofitia, gălbeaza și trichineloza.

Din categoria bolilor necontagioase, la nutrii pot apărea:

 • Intoxicații cu furaje alterate, mai frecvent cu nutrețuri încinse, fermentate, mucegăite (atenție la furajele înghețate, de asemenea la preîntâmpinarea formării nitraților în bulbo-rădăcinoase preparate);
 • Intoxicații cu plante otrăvite, printre care, plantele supraîngrășate cu azot, volbură, sorgul, muștarul, rapița, varză în exces, cartofii cruzi încolțiți. De asemenea, trebuie să fiți atenți la lobodă, măcrișuri, frunze de sfeclă și știr, care conțin acid oxalic;
 • Intoxicații cu compuși chimici, cum sunt pesticidele, seara de bucătărie în exces, vopselele, care conțin plumb.

Recomandările specialiștilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor la nutrii:

 • Procurați doar animale a căror sănătate este certificată veterinar.
 • Mențineți în permanență curățenia uneltelor și a adăposturilor, evacuați frecvent gunoiului și apa murdare, preîntâmpinați înmulțirea muștelor etc.
 • Hrăniți rațional animalele, controlați zilnic nutrețurilor după aspect, miros, prezența sau absența mucegaiurilor, respectiv a plantelor toxice din masa verde. Apa trebuie să fie potabilă și cât mai proaspătă.
 • Dezinfecțați bianual întreaga crescătorie (incinta, mijloacele de cazare, inventar, haine de lucru), primăvara și toamna, când animalele sunt mai susceptibile la îmbolnăviri. Dintre mijloacele de dezinfecție pot fi folosite: flambarea cu lampa de benzină, apa clocotită și leșia de cenușă.

Opinia experților. Victor Efros, președintele Societății Republicane a Crescătorilor de Nutrii și Iepuri „Myocastor-lepus”:

 • În cazul în care crescătorii de nutrii ar fi asigurați cu material genetic de calitate, atunci ramura dată ar putea prospera considerabil în Republica Moldova. Societatea „Myocastor-lepus” încearcă să stabilească relații de colaborare cu crescătorii din Polonia și, în caz de succes, am putea înființa ferme comune, polonezii oferindu-ne material genetic, consultanță, iar noi în schimb, blănuri și carne. Afacerea este una rentabilă – în urma sacrificării unui animal (masa corporală curată 2,5 kg) și comercializării cărnii și blănurilor se poate obține un profit curat de circa 150 de lei. Pe piața din Republica Moldova practic lipsesc aceste produse, așa că  se vor găsi cumpărători cu duiumul.

Dumitru Negru, crescător de nutrii din județul Chișinău:

 • La înființarea unei familii de nutrii trebuie să urmărim ca masculul să fie și liderul familiei. Dacă una din femele încearcă să-l înlocuiască, atunci ea trebuie exclusă pentru a nu zădărnici înmulțirea animalelor. Totodată, este necesar să ținem cont că trecerea de la hrana uscată la cea verde și invers se face lent, timp de 7-10 zile, pentru a evita apariția unor probleme digestive la nutrii. Nu în ultimul rând, cotețele pentru păsări nu trebuie amplasate deasupra cuștilor cu nutrii, fiindcă aceștia au o boală comună care poate fi transmisă de la găini la nutrii.

Cheltuieli la înființarea unei familii (11 nutrii):

 • Procurarea materialului genetic 11×250-2.750 lei
 • Construcția adăpostului – circa 150 lei
 • Hrănirea unei nutrii timp de un an – circa 75 lei

Specialiștii consideră că, dacă femela la o fătare aduce 5-6 pui, atunci rentabilitatea afacerii este asigurată.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE