Agricultura generează aproape jumătate din exporturi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producţia agroalimentară a Republicii Moldova a crescut cu 38,3% în anul 2013, iar exporturile de produse agricole au crescut cu peste 100 de milioane de dolari, ajungând la aproape un miliard de dolari, a declarat ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.

Acesta a mai adăugat că ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut a ajuns la 18%, iar în totalul exporturilor la 41%.

„Sectorul agricol a demonstrat că are cel mai mare potenţial de creştere, iar dacă vom investi în tehnologii, agricultura va continua să fie cea mai dinamică ramură a economiei naţionale”, a afirmat Bumacov, citat de Agerpres.

În acest context, el a menţionat că fondul de subvenţionare în agricultură a crescut de la 400 de milioane de lei în 2013 la 500 de milioane (aproape 40 de milioane de dolari) în acest an.

De asemenea, ministrul Bumacov a arătat că în acest an agricultorii vor putea beneficia de granturi şi credite ieftine datorită unor acorduri semnate de guvern cu instituţii financiare internaţionale, în special Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

Pe de altă parte, producătorii agricoli din Republica Moldova solicită un sprijin mai mare din partea statului pentru dezvoltarea competitivităţii, mai ales în contextul în care din 2015 urmează să intre în vigoare unele prevederi ale Acordului de liber schimb cu UE, a menţionat preşedintele asociaţiei de producători agricoli Uniagroprotect, Alexandru Slusari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE