Cati bani au bagat bancherii in agricultura in 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani au reusit in acest an sa acceseze mai multe credite de la banci. Sumele imprumutate in 2015 de catre agricultori au ajuns la valoarea de 12,7 miliarde de lei, cu 2% mai mult fata de aceeasi perioada din 2014, potrivit datelor BNR.

„Afacerile agricole au inceput sa capete o consistenta si o constanta. Vorbesc, fireste. de afacerile oarecum mari, nu de agricultura de subzistenta. Fermierii romani cultiva pe suprafete tot mai mari si plante tot mai specifice. De asemenea, vorbim depsre o serie de investitori si antreprenori care lucreaza in domenii de nisa ale agriculturii. Toate acestea au convins bancile ca planurile lor de afaceri sunt solide si merita creditarea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Conform datelor BNR, in 2015 agricultura a fost singurul sector care a avut o evolutie pozitiva a imprumuturilor. In celelalte domenii, creditarea a scazut cu pana la 3%.

Cu toate acestea, Cristian Parvan atrage atentia ca Romania are inca o problema majora in privinta exportului aproape exclusiv de materii prime.

„Avem o problema majora in a valorifica mai bine ceea ce producem. Daca ne uitam pe structura exporturilor avem aproape majoritar doar materii prime. Asta nu stimuleaza foarte mult creditarea, mai ales ca materiile prime sunt bursiere, iar preturile nu sunt stabilite prin urmare de catre producator”, a mai declarat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Comparativ cu alte sectoare, agricultura dispune totusi de un volum redus al finantarilor acordate de banci, de circa 12,7 miliarde de lei, echivalentul a 2,8 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE