Agricultura ecologică. Stâna ecologică cu apă curentă, curent electric şi cameră confort sporit pentru ciobani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Situată la câţiva kilometri de satul Băcia, județul Hunedoara, singura stână ecologică din judeţ aparţine Asociaţiei Bălţata Românească Băcia, şi are în jur de 40 de membri, toţi proprietari de animale.

Dintr-un simplu adăpost pentru bovine, în câţiva ani, oamenii au ridicat stâna ecologică, care respectă toate normele europene. Păşunea, strunga unde se mulg oile au atestat ecologic.

În plus, la stână găsim utilităţi rarisime în astfel de locuri, ca apă potabilă şi curent electric.

“Am început activitatea acestei Asociaţii în decembrie 2005, după prima ediţie a Bălţatei Românească. Locaţia am ales-o în fosta tabăra de vară pentru tineretul bovin al CAP-ului, care era într-o stare deplorabilă. Am început de la zero”, explică Sorin Muntean, citat de Ziarul Hunedoreanul.

 Oamenii au investit în reabilitarea drumului, care era greu practicabil, în aducţiunea apei potabile din magistrala care alimentează Deva, printr-o conductă lungă de doi kilometri, dar şi în producţia de curent electric.

“Ca să ne atestăm eco, ne trebuia un frigider în care să punem cheagul şi ca să tragem curentul până aici costa miliarde. Astfel am mers pe ideea de panouri solare de la care se alimentează interiorul stânii. Pentru apă caldă, în acest an am achiziţionat instalaţia care produce apă caldă, printr-un boiler de 160 de litri”, spune Sorin Muntean, care are în proprietate 100 de oi.

După trei ani de conversie cu certificatul verde, din noiembrie 2013 păşunea a primit certificatul maro, care confirmă faptul că este ecologică.

La acest moment, stâna are în componenţă o brânzărie modernă, un beci unde se va ţine brânza, un apartament pentru ciobanul şi ciobăniţa care locuiesc permanent aici, o cameră pentru ciobanul sezonier, o terasă de vară dar şi staulul unde sunt adăpostite oile iarna, plus alte compartimente pentru diverse activităţi specifice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE