septembrie 26, 2020

Agricultura ecologică: fermele ecologice prind teren în Maramureş

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În Maramureş sunt înregistrati 426 de operatori ecologici, conform datelor centralizate de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Maramureş.

Dintre aceştia, 414 sunt producători ecologici, din care 24 au familii de albine, iar 390 deţin suprafeţe de teren şi animal, informează infomm.ro. Totodată, 8 sunt procesatori, care produc tăieţei de casă, produse procesate din flora spontană sau din cătină, produse procesate din carne de porc, legume uscate şi conserve de legume, miere de albine, laptişor de matcă, păstură şi polen apicol.

Pe lista producătorilor ecologici înregistraţi în Maramureş se regăsesc şi un exportator de produse din cătină şi trei comercianţi care distribuie toată gama de produse ecologice.

Pentru a se înregistra ca producător ecologic, un producător agricol trebuie să depună la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură o copie după contractul încheiat cu un organism de inspecţie şi control, o adeverinţă de la registrul agricol al primăriei unde este înregistrat producătorul agricol, o copie dupa buletinul de identitate în cazul pesoanelor fizice sau copie după certificatul de înregistrare de la registrul comerţului în cazul persoanelor juridice sau asociaţii familiale, respectiv print-screen de la APIA cuprinzând structura culturilor şi blocurile fizice. Înregistrarea la DAJ se face anual, până la data de 16 mai.

De asemenea, pot face acelaşi demers producătorii din producţia vegetală şi animalieră, respectiv, acvacultură, care accesează măsuri prin PNDR, operatorii din sistemul de agricultură ecologică (flora spontană), procesatorii şi comercianţii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE