Agricultorii din UE pot cultiva un nou tip de porumb modificat genetic: Pioneer 1507

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

 

Un nou organism modificat genetic, porumbul 1507, al firmei americane DuPont Pioneer, va fi autorizat pentru a fi cultivat pe teritoriul Uniunii Europene, în ciuda opoziției a 19 state membre, a anunțat marți Comisia Europeană.

Anunțul executivului european vine după ce statele membre nu au reușit să ajungă marți la un consens pentru a bloca astfel de culturi, informează AFP.

“Nu există o majoritate calificată” împotriva autorizării unei astfel de culturi, a anunțat președinția greacă a Uniunii Europene, la încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, care a avut loc la Bruxelles.

Potrivit normelor în vigoare, în cazul în care Consiliul de Miniștri nu ia o decizie, Comisia Europeană trebuie să aprobe cultura în următoarele 24 de ore, a explicat serviciul juridic al Consiliului.

Potrivit unui comunicat recent al Greenpeace la Bruxelles, marea majoritate a miniștrilor UE se opuneau autorizării porumbului modificat genetic 1507 produs de firma DuPont Pioneer.

Organizația cerea executivului comunitar să-și retragă propunerea, invocând argumente științifice, politice și politice.

Argumentul științific invocat este că porumbul 1507 este conceput pentru a produce un pesticid numit Bt care ar trebui să fie toxic doar pentru insecte, dar EFSA ar fi observat încă din 2011 că acesta afectează și fluturii. În consecință, CE ar fi solicitat în două rânduri DuPont Pioneer să vină cu dovezi că porumbul 1507 nu este periculos din acest punct de vedere.

Potrivit Greenpeace, deși DuPont Pioneer nu a furnizat aceste dovezi până în prezent, CE a supus aprobării Consiliului de Miniștri o cerere de autorizare a acestui OGM.

Într-un vot din ianuarie, PE a cerut de asemenea CE să retragă această propunere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE