Afla in ce trebuie sa investesti pentru o recolta bogata

Facebook
Twitter

In 1794, era inventata masina de egrenat bumbacul, primul utilaj menit sa le usureze munca fermierilor americani. De atunci, tehnologia a evoluat foarte mult, iar, in zilele noastre, avem tractoare controlate prin GPS, mulgatoare electrice sau gadgeturi care masoara fertilitatea solului. Daca te ocupi de agricultura sau intentionezi sa te implici in acest domeniu, exista cateva masinarii care n-ar trebui sa iti lipseasca din gospodarie: 

Sistemul de irigare, principala prioritate

Stii foarte bine ca vremea este schimbatoare, iar un an secetos iti poate compromite recolta. Sistemele de irigare moderne te vor ajuta sa depasesti orice impas. Chiar daca pretul nu este tocmai mic, avantajele sunt multiple, iar investitia se va amortiza in cativa ani. Vei avea un consum de apa redus, costuri de fertilizare mai mici, iar umiditatea se va mentine in parametri optimi. Pentru suprafete mai mici de pamant, sunt recomandate sistemele de irigare prin aspersie, care imita ploaia. Nu ai nevoie decat de un rezervor de apa, o pompa submersibila, conductele necesare, aspersoare si temporizator. 

Dronele, viitorul agriculturii

Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a aratat ca fermierii care isi monitorizeaza culturile cu ajutorul dronelor au parte de culturi mai bogate. De asemenea, amortizarea investitiei se realizeaza intr-un singur an pentru cei care detin suprafete mai mari de 100 de hectare.

O drona iti este, asadar, indispensabila, daca activezi in agricultura. Aceasta iti va oferi informatii in timp real despre felul in care evolueaza recoltele si permite depistarea abaterilor de la ritmul normal de crestere. Vei putea observa orice variatie mult mai repede si vei avea acces la toate datele care te intereseaza in timp real. Nu vei mai fi obligat sa folosesti erbicide, pesticide sau ingrasaminte pentru intreaga cultura, ci doar in zonele afectate. 

Cele mai scumpe achizitii pe care le-ai putea face

Tehnologia zilelor noastre nu este accesibila oricui, cel putin din punct de vedere financiar. Bineinteles, exista fondurile europene pentru agricultura pe care le poti accesa in cazul in care vrei sa iti dezvolti afacerea si sa ti-o asiguri. In aceasta situatie, te-ai putea orienta spre un tun sonic, care iti va proteja recolta de grindina si furtuni puternice. Invesitia initiala se ridica la aproximativ 50.000 de euro, iar cheltuielile de intretinere pentru un astfel de aparat sunt de pana la o mie de euro pe an. Sistemul are efect garantat: emite unde de soc la intervale de cateva secunde prin care se elimina grindina. 

Tractorul care se conduce singur este si ele o alta inventie care ti-ar putea usura munca. Il vei putea controla de pe tableta sau telefon, dar preturile pentru un astfel de utilaj nu sunt deloc mici. Pentru un tractor fara sofer, va trebui sa scoti din buzunar pana la 500.000 de dolari. 

O noua tehnologie si mai scumpa, dar care te va ajuta sa iti valorifici mai bine productia este silozul dotat cu laborator propriu. Pentru un siloz in care poti depozita 4.000 de tone de cereale, preturile pornesc de la 700.000 de euro. 

Acestea sunt doar cateva dintre investitiile pe care le-ai putea face, in functie de marimea afacerii tale din domeniul agricol.  Speram ca sfaturile noastre sa iti fie de folos. 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE