AFIR: Se vor simplifica procedurile de achiziție de utilaje prin PNDR 2014-2020. Baza de date cu preţurile de referinţă la utilaje va fi gata săptămâna viitoare

Facebook
Twitter

Baza de date ce conţine preţurile de referinţă pentru achiziţia de utilaje agricole şi echipamente va intra în vigoare în cursul săptămânii viitoare.

Crearea acestei baze de date va simplifica procedurile de achiziție de utilaje prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„Introducem mai multe elemente de simplificare care vor intra în efectivitate din această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare. Primul se referă la baza de date cu preţurile de referinţă. Este un lucru important în ceea ce priveşte achiziţia de utilaje agricole şi echipamente pentru beneficiarii actuali şi cei viitori, iar această bază de date va fi cel târziu săptămâna viitoare pe site-ul agenţiei de plăţi. Înseamnă eliminarea completă a etapei de achiziţii în condiţiile în care ştim cu ce probleme ne-am confruntat pe zona de achiziţii private şi publice şi cât de generatoare de riscuri a fost în perioada 2007-2013”, a declarat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), David Eugen Popescu, într-o conferinţă organizată la INDAGRA 2014, de agenție, pe tema posibilităților de finanțare prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Valoarea totală a fondurilor europene alocate României prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investiţii, prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri. Fondurile nerambursabile plătite până în prezent beneficiarilor din România pentru proiectele de investiţii şi plăţi directe au depăşit 6,51 miliarde de euro, iar rata de absorbţie a fost de aproape 73%, potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE