AFIR prelungeste sesiunea de primire a proiectelor de finantare pentru o masura importanta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, AFIR a prelungit sesiunea de primire a proiectelor pentru Schema de minimis aferenta submasurii 4.2 GBER pana la data de 31 decembrie 2018.

Schema de ajutor GBER se adreseaza tuturor intreprinderilor agricole care doresc sa-si imbunatateasca nivelul general de performanta, prin cresterea competitivitatii acestora si prin realizarea investitiilor care sunt considerate eligibile in continutul Ghidului.

Prin acest sprijin, autoritatile intracomunitare sustin intreprinderile in a-si creste competitivitatea, prin realizarea de produse noi, cu o valoare adaugata mai mare.

Principalele obiective

Concret, prin aceasta submasura se urmareste introducerea de noi tehnologii pentru obtinerea de produse neagricole sau de o calitate superioara, cresterea calitatii produselor obtinute, a sigurantei alimentare si obtinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesarii ulterioare in intreprinderi, cu asigurarea  standardelor veterinare si de siguranta alimentara si cresterea numarului locurilor de munca.

Valoarea sprijinului

Beneficiarii acestei submasuri sunt intreprinderile (definite conform legislatiei in vigoare), cooperativele si grupurile de producatori (constituite in baza legislatiei in vigoare).

Valoarea maxima a ajutorului acordat in cadrul prezentei scheme aferenta sM 4.2 nu poate depasi  plafonul maxim/ proiect dupa cum urmeaza:

a) 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;

b) 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;

c) 2.500.000 Euro/ proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat* (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative, in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat.

Cazuri speciale

In cazul in care beneficiarul solicita sprijin prin schema de minimis (dar nu mai mare de 200.000 Euro) pentru costuri generale proiect, plafoanele maxime pe proiect prevazute anterior se reduc cu o valoare echivalenta unei intensitati de pana la 10% din insumarea cheltuielilor eligibile din bugetul GBER, respectiv cu max.  10% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevad constructii ‐ montaj, respectiv cu max. 5% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevad investitii in achizitii simple (fara constructii ‐ montaj).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE