AFIR, noutati despre fondurile europene atrase pana in prezent

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul AFIR, Adrian Chesnoiu, sustine ca Romania a atras fonduri europene in valoare de 4,65 miliarde de euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR 2014 – 2020). Aceasta suma reprezinta un grad efectiv de absorbtie de 52,3% din alocare, noteaza Agerpres.

„Am efectuat plati catre beneficiarii PNDR in valoare totala de peste 4,6 miliarde de euro, pana in acest moment, ceea ce reprezinta un grad efectiv de absorbtie de 52,3% din alocarea disponibila, atingandu-ne tinta pe care ne-am stabilit-o pentru aceasta etapa. Sunt foarte multe proiecte care asteapta sa fie depuse, stim ca exista atat o dorinta foarte mare de a investi in agricultura romaneasca, cat si o nevoie de finantare a acestui sector”, a precizat Chesnoiu.

AFIR: fonduri de 9,3 miliarde de euro, solicitate prin PNDR

Potrivit AFIR, valoarea fondurilor europene solicitate prin PNDR se ridica la 9,3 miliarde de euro, iar fondurile totale disponibile pentru proiectele de investitii se ridica la 5,8 miliarde de euro. Agentia a primit 59.463 de solicitari de finantare a investitiilor in agricultura si pentru dezvoltarea mediului rural, depuse online pe pagina de internet www.afir.info de catre fermieri.

In urma selectiei cererilor de finantare si a incadrarii solicitarilor in alocarea disponibila prin PNDR 2020, AFIR a contractat 54.843 de proiecte de investitii, pentru care a pus la dispozitia beneficiarilor suma de 4,65 de miliarde de euro.

Principalele proiecte pentru care s-a acordat finantare

„Ca urmare a demararii lucrarilor la investitiile contractate de AFIR, a finalizarii anumitor proiecte de investitii, precum si a acordarii transelor de plata aferente sprijinului forfetar (acordat prin sM 6.1 tineri fermieri, sM 6.3 ferme mici, sM 6.2 infiintare activitati neagricole, sM 6.4 dezvoltare activitati neagricole), Agentia a efectuat, pana in acest moment, plati in valoare totala de 2,56 de miliarde de euro pentru proiectele de investitii. De asemenea, AFIR a aprobat efectuarea platilor compensatorii catre fermieri in valoare totala de 2,04 miliarde de euro”, declara reprezentantii agentiei.

Din totalul platilor efectuate pentru finantarea proiectelor de investitii, 1,3 miliarde de euro au fost platite pentru cele 41.142 de investitii in sectorul agricol contractate de AFIR, iar pentru cele 465 de investitii in sectorul pomicol contractate, Agentia a decontat plati in valoare totala de 60,3 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE