septembrie 27, 2021

AFIR anunta un deficit de 9 miliarde de euro la fondurile europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform declaratiilor lui Adrian-Ionut Chesnoiu, directorul general al AFIR, Romania are in prezent un deficit de aproximativ noua miliarde de euro pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, noteaza Agerpres.

Mai exact, directorul AFIR sustine ca exista o mare diferenta intre nevoia de finantare a agricultorilor romani si sumele oferite tarii noastre de UE  prin PNDR 2014- 2020.

,,Daca vorbim de sectorul beneficiarilor publici, am avut o alocare de 1,8 miliarde de euro contributia Uniunii Europene, iar proiectele depuse sunt in valoare totala ce depaseste 3,8 miliarde. Deci, constatam o diferenta foarte mare a nevoii fata de alocare pe acest exercitiu 2014- 2020. La beneficiarii privati, lucrurile sunt si mai grave, pentru ca acolo discrepanta este mult mai mare. Avem 3,6 miliarde la dispozitie si solicitari de proiecte de 5,2 miliarde. Nevoia, din calculele noastre, se situeaza undeva la 17 miliarde de euro, deci e un deficit de aproape noua miliarde de euro’’, a declarat directorul AFIR.

Chesnoiu: este nevoie de negocieri cu Comisia Europeana

Directorul AFIR a subliniat ca este nevoie de negocieri la nivelul Comisiei Europene, pentru ca tara noastra sa primeasca o alocare financiara corespunzatoare. Chesnoiu si-a exprimat speranta ca din urmatorul exercitiu financiar, Romania va primi fondurile necesare.

,,Daca Dumnezeu ne va tine sanatosi si ne va ajuta sa putem sa intram in aceste negocieri cu cei de la Comisia Europeana, eu cred ca urmatorul exercitiu 2020-2026 va arata cu totul altfel si va corespunde cat mai mult acestor comunitati sarace’’, explica seful AFIR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE