Afacere pornita din pasiune: cum creste un bucurestean pasari de rasa precum Orpington, Brahma si Matase japoneza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Impresionat de frumusetea pasarilor de expozitie, un crescator bucurestean, de profesie optometrist, nu a stat prea mult pe ganduri si a inceput, in urma cu 4 ani, sa colectioneze cele mai  valoroase rase de gaini din lume, ajungand in prezent la peste 200 de exemplare. Una dintre cele mai deosebite rase din colectia sa este Matasea japoneaza, populara pentru penajul sau cu aspect de blana, deosebit de matasos la atingere.

„Sunt putini romani pasionati de cresterea pasarilor de rasa. Eu, sincer va spun, pana acum 4-5 ani nici nu stiam ca exista atat de multe rase. Le-am descoperit in cadrul expozitiilor. Datorita acestei pasiuni, am luat decizia sa ma mut din Bucuresti la tara. Am inceput cu circa 10 exemplare si acum detin peste 200 de pasari de rasa, precum si palmipede, cat si pasari de colivie”, spune, pentru StiriAgricole.ro, George Voinea, crescator de pasari de rasa din comuna Vidra, judetul Ilfov.

Una dintre rasele de pasari pe care George Voinea le creste cu multa pasiune este Matasea japoneza, prima pereche fiind cumparata in urma cu trei ani, din cadrul unei expozitii. Alte rase de expozitii pe care George Voinea le are sunt Yokohama, Bantam, Orpington si Brahma, supranumit si „Uriasul gainilor”.

„Matasea japoneza am vazut-o intr-o expozitie si am fost impresionat. Am dat chiar multi bani pe primele exemplare. La vremea aceea, nu ma invatase nimeni ca nu e bine sa cumperi pasari din expozitii. Cel mai bine e sa mergi la un crescator acasa. Ulterior, am mai achizitionat cateva exemplare de Matase japoneza din Ungaria”, mai spune crescatorul din Ilfov.

Pentru a avea un aspect demn de expozitii, gainile din aceasta rasa trebuie ingrijite cu mare atentie si trebuie hranite cu furaje speciale.

„Rasa Matase japoneza nu este una pretentioasa. Sunt niste pasari foarte docile chiar. Din punct de vedere al spatiului de crestere nu necesita mai mult de un metru patrat pentru o pasare. Eu le tin in spatiu semi-deschis, pe niste boxe in timpul iernii, iar primivara si vara chiar in curte. Exemplarele pentru expozitii trebuie ingrijite mai bine, adica trebuie sa le oferi furaje speciale, cu vitamine. Marea problema la ele este grija penajului. Trebuie sa aiba un asternut de paie cat mai gros”, explica George Voinea, in varsta de 35 de ani.

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le are crescatorul de pasari este ca foarte putini medici veterinari au cunostintele necesare pentru a oferi un tratament corect gainilor de rasa sau de expozitie.

„Eu cu aceste gaini trebuie sa am mare grija sa nu se imbolnaveasca, de aceea trebuie sa ai o legatura permanenta cu un medic veterinar. Numai ca aici este o problema. Am intalnit multi medici veterinari care nu stiu sa trateze decat caini si pisici. Sunt nevoit sa le explic ce rase de pasari am”, afirma George Voinea.

Atat carnea, cat si ouale gainilor din aceasta rasa au calitati organoleptice deosebite, fiind considerate o delicatesa in marile restaurante. Chiar daca productia medie de oua este de circa 120 de oua pe an, gainile din rasa Matase Japoneza nu isi sisteaza ouatul nici macar pe perioada iernii. Cu toate acestea, ouale sunt mici, avand circa 35-40 de grame.

Puii din rasa Matase Japoneaza sunt vanduti cu preturi cuprinse intre 50 si 150 de lei, insa unele exemplare pot ajunge sa fie comercializate si cu 1.500 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE