Pasionat de zootehnie, un bistritean din satul Chintelnic a inceput sa-si construiasca propria ferma pornind de la singurele pasari gasite in gospodaria parinteasca: patru gaste si 15 gaini.

Dupa ce a trait mai bine de 20 de ani la oras, Radu Marica a simtit ca poate dezvolta o afacere de succes in domeniul zootehnic. Cu increderea ca lucrurile mari se pot face si cu pasi marunti, Marica a mai achizitionat sase gaste si 30 de rate, iar numarul de gaini l-a dublat. Anul acesta, efectivul fermei trece de 150 de gaste mature si 50 de rate, conform Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala.

Prin investitia initiala, in valoare de aproximativ 7.000 de euro, a construit o hala-adapost, a imprejmuit zona cu gard electric, a instalat adapatori si hranitori, a achizitionat o camioneta, un desfacator mecanic pentru porumb si un utilaj de macinat cereale de mici dimensiuni.

Ratele si gastele sunt crescute in semilibertate pe parcursul anotimpului cald, fiind tinute, incepand din iulie si pana in noiembrie, pe miristi si pe alte terenuri de unde au fost recoltate cereale. Iarna, in timpul zilei, ele stau in afara adapostului, chiar si pe zapada.

Chiar daca multi crescatori se bazeaza mai degraba pe hibrizi ale acestor pasari, palmipedele lui Radu Marica sunt hranite cu produse provenite din culturile proprii. De altfel, ratele si gastele crescute la ferma din Chintelnic provin dintr-o populatie locala, rezistenta la boli, fara pretentii mari fata de mediu si hrana.

Cererea este una consistenta pentru tot ceea ce produc aceste pasari: boboci de o zi, oua pentru consum sau pentru productia de obiecte artizanale, puf, pene sau carne. De la inceputul anului, fermierul a vandut 400 de boboci, acum urmand ciclul al doilea de clocit. Conform estimarilor realizate de Radu Marica, cererea in domeniu ar fi cam de 2.000 de boboci pe an.

Pretul de comercializare a unui boboc de rata este 10 lei, iar al unui boboc de gasca, 20 de lei. De asemenea, Radu Marica vinde si puf si pene de rata si gasca, cele mai cautate fiind cele de culoare alba, folosite preponderent la confectionarea plapumilor sau a pernelor.

Activitatea fermei se axeaza in principal pe cresterea gastelor, deoarece acestea se intretin mult mai usor si sunt mai rezistente la boli. Fiind pasari specifice pasunilor si spatiilor verzi, spre deosebire de rate care sunt o specie adaptata luciurilor de apa, acestea pot supravietui chiar si fara cereale daca au la dispozitie o pasune de buna caliatate, fapt care implica un cost de intretinere mai redus.

In viitor, Radu Marica isi propune sa mareasca efectivul la cel putin 1.000 de boboci ingrasati anual, sa obtina certificatul de productie ecologica si sa isi doteze ferma cu minimul necesar de utilaje si automatizare, conform Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala.

Share on Facebook