Dogăritul e un meșteșug care riscă să dispară, după secole de tradiție, din România. Iată că dezvoltarea sectorului viticol și întoarcerea la butoaiele tradiționale, din lemn de stejar, numai bune pentru învechitul vinului, dau o mână de ajutor și meșterilor dogari, cum este și Ion Tita.
Astăzi patron de firmă care exportă zeci de butoaie în Statele Unite și alte câteva zeci în China în fiecare an, Ion Tita a învățat meserie de la tatăl său, care a deprins tainele prelucrării lemnului de la tatăl său. Numai că la vremea când tatăl îi spunea să se apuce de treabă și să învețe dogăritul, Ion Tita se gândea că această meserie e învechită și depășită. „Apoi, am văzut că ies bani și mi-am dat seama că se poate face ceva cu butoaiele astea”, povestește, sincer, meșterul.
Firma sa face cam patru butoaie pe zi. Acestea pot ajunge la o capacitate maxim de 500 de litri, dar, spune Ion Tita, nu se mai caută butoaiele mari ci cele mici, pentru ca o dată dat cep, să nu rămâi cu vinul în butoiul pe jumătate gol. Anul acesta, firma sa, Tonnellerie Buticom SRL a livrat 178 de butoaie în Statele Unite și alte 150 în China, prin intermediul unui român stabilit dincolo de ocean de peste trei decenii. În 2014, Ion Tita vrea ca 1.000 de butoaie care vor ieși din mâinile sale să treacă Atlanticul pentru a găzdui vinurile din California.
Ion Tita a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu, despre meșteșugul prelucrării lemnului, mersul afacerilor și viitor.
ȘtiriAgricole: Cum fabricați butoaiele?
Ion Tita: Butoaiele sunt fabricate din doage de stejar românesc, din varietatea Quercus Petraea și Quercus Robur. Aceste specii de stejar, dezvoltate în România, în pădurile ce se găsesc de-a lungul paralelei 4, exact unde se află sediul firmei noastre, la aceeași longitudine cu pădurile din Franța.
Caracteristicile acestor tipuri de stejar transmit vinului un potențial aromatic de excepție, iar porozitatea le recomandă ca fiind cele mai potrivite pentru fabricarea butoaielor.
ȘtiriAgricole: Cât timp durează fabricarea unui butoi?
Ion Tita: Procesul de producție este foarte îndelungat, pornind de la selecția riguroasă a lemnului pentru fabricarea doagelor, până la fabricarea butoaielor. Uscarea naturală a lemnului pentru doage se face în aer liber, trecând prin toate tipurile de condiții climatic, adică ploaie, vânt, ger și căldura naturală. Această etapă durează doi ani și este necesară pentru ca lemnul de doagă să elimine esențele amare de tanini și pentru îmbogățirea compușilor aromatici.
ȘtiriAgricole: Ce vă doriți pentru 2014?
Ion Tita: În anul 2013 cele mai multe butoaie au plecat către producători din România, China și Statele Unite ale Americii. Pe plan extern avem clienți și din Italia, Elvetția, Austria sau Africa de Sud.
În 2014 ne propunem să continuăm colaborările atât pe plan intern, cât și pe plan extern, oferindu-le clienților noștri produse de calitate pentru maturarea vinului.