septembrie 25, 2021

Adrian Oros: bugetul politicii agricole comune, sub nivelul necesar al acestei perioade

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bugetul actual prevazut in Politica Agricola Comuna  a UE este mai mic decat ar avea nevoie fermierii, avand in vedere evenimentele petrecute in ultima perioada si situatia actuala a agriculturii, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Potrivit ministrului, fermierii sunt acum nevoiti sa respecte noi conditii si obligatii, venite odata cu adoptarea noului cadru financiar.

In acelasi timp, Oros considera ca s-au facut progrese importante asupra pachetului de reforma a PAC post-2020 si a declarat ca Romania se asteapta ca pe perioada Presedintiei germane sa se avanseze suficient la nivel tehnic si politic pentru stabilirea unui acord asupra textelor finale, in paralel cu agrearea noului Cadru Financiar Multianual, care sa asigure o finantare corespunzatoare fermierilor.

Ministrul Oros a mentionat ca ”in contextul reformei PAC, tinand cont de Cadrul Financiar Multianual pentru 2021-2027, consider ca perioada de tranzitie trebuie sa fie de 2 ani, avand in vedere stadiul negocierilor, precum si al celor doua strategii: De la ferma la consumator si cea privind biodiversitatea”.

Cu privire la Organizarea Comuna a Pietei, oficialul a transmis oportunitatea dublarii angajamentelor propuse de Comisie de un cadru flexibil adaptat realitatilor si nevoilor actuale cu care se confrunta producatorii la nivel european. Totodata, ministrul a reiterat necesitatea activarii unor mecanisme de sprijin pentru sectoarele carnii de porc si de pasare, puternic afectate de pandemie.

Referitor la adoptarea reformei PAC, ministrul Oros a afirmat ca este necesar a se avea in vedere: continuarea convergentei externe pentru a stabili conditii de concurenta echitabile intre fermierii europeni, un sistem voluntar de plafonare a platilor directe care sa permita statelor membre sa adopte cea mai adecvata decizie pentru conditiile lor specifice, continuarea sprijinului cuplat pentru sectoarele care se confrunta cu dificultati, mentinerea ajutorului national tranzitoriu la 50%.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE