Adrian Oros: aproape 1.000 de rachete antigrindina lansate in doar o saptamana

Facebook
Twitter

La data de 12 iunie, peste 200 de rachete antigrindina au fost lansate din punctele din Prahova si Oltenia, iar saptamana trecuta au fost lansate 986 de rachete antigrindina, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa de Facebook.

„Protejam culturile fermierilor romani! In ultimele 24 de ore, instabilitatea atmosferica a fost prezenta in partea de est si sud a tarii in zonele protejate de infrastructura din cadrul Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor. Din punctele de lansare ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina Prahova si Oltenia au fost lansate in total un numar de 214 rachete antigrindina pentru combaterea a 41 de celule cu greloane de grindina in formare, protejand astfel culturile agricole si comunitatile locale din judetele Olt, Valcea, Dolj, Mehedinti, Teleorman, Vrancea, Galati, Vaslui si Iasi. Lansarile au avut efectul scontat, in zona protejata nefiind inregistrate pagube. In ultima saptamana, in intervalul 4 – 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP, au fost lansate un numar de 986 de rachete antigrindina (RAG), pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie. Este cel mai mare numar de rachete antigrindina lansate in interval de o saptamana, de la punerea in functiune a sistemului, si reprezinta mai mult de jumatate din consumul de rachete din acest sezon”, a scris ministrul pe reteaua de socializare.

Potrivit acestuia, incepand cu 15 aprilie si pana in data de 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP, au fost lansate in total de 1.648 de rachete antigrindina.

„In zona protejata, lansarile au avut efectul scontat, iar pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita interventiilor active in atmosfera realizate de unitatile din cadrul Sistemului”, a subliniat Oros.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare Cod galben de instabilitate atmosferica pentru aproape toata tara, valabila sambata, intre orele 11:00 21:00, si o alta pentru 18 judete, valabila duminica, intre orele 2:00-10:00.

ANM precizeaza ca manifestari de instabilitate atmosferica accentuata vor fi si in restul teritoriului, dar pe suprafete mai mici si pe intervale mai scurte de timp.

De asemenea, duminica, intre orele 2:00 si 10:00, in Banat, Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei si in jumatatea nordica a Moldovei si in zonele montane aferente vor fi averse insemnate cantitativ, descarcari electrice si intensificari ale vantului. Ploile vor avea si caracter torential, iar in intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi local 25-30 l/mp si izolat 35-40 l/mp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE