Administratorii exploatatiilor de crestere a porcilor: Nu ne putem achita nici costurile de productie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Multe exploatatii de crestere a porcilor din Romania se zbat la ora actuala sa supravietuiasca, in contextul unei piete europene afectate de embargoul rusesc. Pretul tot mai mic la carnea de porc ii face pe administratorii firmelor romanesti din acest sector sa isi puna sperantele in cresterea consumului in urma reducerii cotei de TVA la produsele alimentare.

Un exemplu in acest sens este compania AMV Eurofarm Invest, din comuna Bulbucata, judetul Giurgiu, care in anul 2014 a inregistrat pierderi economice, desi in 2013 firma reusea sa aiba profit. Administratorul companiei, Alexandru Gruia, isi pastraza un optimism moderat, dar avertizeaza ca la ora actuala exista o tensiune maxima in piata.

„Ne este teribil de greu tinand cont de conditiile actuale de piata si de modul de incasare a sprijinului pentru bunastare. In ultimele 2-3 saptamani activitatea de crestere a porcului s-a transformat intr-o misiune imposibila de a realiza profit, chiar si cu luarea in calcul a sprijinului pentru bunastare. Acum s-a mai suprapus si cu acest moment de piata teribil de prost: embargoul din Rusia. Preturile au scazut foarte mult”, declara Alexandru Gruia, administratorul firmei AMV Eurofarm Invest, pentru StiriAgricole.ro.

O posibila relansare a acestui sector, in viziunea lui Alexandru Gruia, ar putea avea loc de la 1 iunie, moment in care se va reduce cota TVA la alimente, de la 24% la 9%.

„Este greu de facut previziuni tinand cont de fluctuatia pretului la carnea de porc. De exemplu, in urma cu 2 luni de zile pretul la kilogram era de 5,2 lei. In trei saptamani insa a scazut la 4,6. Ne punem multe sperante in diminuarea cotei de TVA. Speram ca piata va fi mai corecta, in sensul in care nu vor mai exista oameni care sa aiba avantaje fiscale necuvenite. Dupa ultimele studii, economia neagra s-ar ridica la 50% din piata carnii”, mai spune Alexandru Gruia.

Intrebat cum a luat fiinta compania pe care o administreaza, Alexandru Gruia afirma ca totul a inceput in 2010, atunci cand a observat, conform datelor INS de la acel moment, ca Romania importa 50% din consumul de carne de porc.

„Pe noi ne-a convins statistica la momentul respectiv, din 2010. Tara noastra atunci importa in proprortie de 50% carne din comunitatea europeana. Am crezut atunci ca fiind o nevoie atat de mare pe piata ar fi bine sa suplinim aceasta nevoie si asa am hotarat sa deschidem ferma. Ulterior ne-am lovit de o piata care nu avea asa mare nevoie de productia noastra. Mai exact, ceea ce faceam noi se suprapunea unei piete care functiona intr-o normalitate. De fapt acel import de 50% nu era un dezechilibru, ci el functiona intr-un perfect echilibru, pentru ca pe baza acelor importuri se crea si acel avantaj de 24%, necuvenit fiscal. Si atunci ne-am trezit intr-o piata extrem de concurentiala unde nici nu poti sa-ti achiti costurile de productie”, mai spune Alexandru Gruia.

Cu toate acestea, compania AMV Eurofarm Invest face livrari in cel putin jumatate din judetele tarii, iar de anul viitor administratorul firmei are in vedere si accesarea fondurilor europene.

„Nu avem niciun fel de limita ca si livrari. Ne intindem pana la jumatatea tarii, desi am livrat si la Covasna. Din pacate nu exportam. Avem libertatea de a face export, dar nu exista cadrul legislativ care sa permita un export de animale vii. In ceea ce priveste fondurile europene vrem sa exploatam toate optiunile puse la dispozitie de noul PNDR. Suntem in studiu, vrem sa vedem ce ne permitem si ca bani si ca timp”, mai spune Alexandru Gruia.

Compania AMV Eurofarm Invest are un efectiv de 2.700 de capete, animalele fiind rezultator unor incrucisari intre rasele Landrace, Marele Alb si Duroc. De asemenea, ferma dispune de instalatii automate de hranire, ventilatie si adapare a animalelor, majoritatea proceselor fiind supravegheate video.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE